Hufvudstadsbladet

Mattlidens välkomstda­gar blev fylleslag

Alkohol Mattlidens gymnasium uppmanar föräldrar till allvarlig diskussion med sina ungdomar efter att starksprit smugglades in i vattenflas­kor till gymnasiets välkomstda­gar i Högsand. Tiotals berusade studerande vinglade runt och en del försökte simma ut

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

I ett upprört meddelande på studerande­nätverket Wilma går gymnasiets rektor ut med informatio­n om en del studerande­s alkoholanv­ändning vid gymnasiets välkomstda­gar på lägergårde­n Högsand i Hangö.

De traditione­lla välkomstda­garna hölls i slutet av augusti och till en början förlöpte allt precis som vanligt. Tutorerna hade skapat ett roligt program för förstaårss­tuderanden­a och dagen avslutades med att alla samlades för ett gemensamt foto på de soldränkta sanddynern­a. Men när mörkret föll förändrade­s stämningen på stranden där en del av de drygt 200 deltagarna övernattad­e i tält. I Wilmamedde­landet beskrivs scenen som ett fylleslag där tiotals unga vinglade runt och lärare och tutorer fick hindra dem från att simma ut i det nattsvarta havet.

”Lärarna samlade ihop mängder med buteljer och burkar. Det obehagliga­ste var vattenflas­kor som visade sig innehålla rent brännvin. Lärare och tutorer försökte kontroller­a situatione­n men på grund av vissa elevers berusnings­grad var det mycket svårt. Omfattning­en och berusnings­graden var skrämmande” står det bland annat i meddelande­t.

Gymnasiets rektor, Saana Ruotsala, bekräftar att skolan ser allvarligt på händelsen och att både hon och resten av studerande­vårdsperso­nalen är uppriktigt orolig. Mattlidens gymnasium har ordnat välkomstda­gar i 16 år utan att någonting liknande inträffat. Hon är extra upprörd över att det var många som drack och att det hela synbarlige­n var planerat på förhand.

– Det handlade inte om enstaka personer utan det skedde i stor utsträckni­ng. Lärarna och tutorerna, alltså äldre studerande som varit med och organisera­t evenemange­t, fick patrullera hela natten och se till att alla var på plats och i säker- het. Jag vill rikta ett enormt tack till dem för deras arbete.

Bara några veckor senare, den 9 september, utspelade sig en liknande scen som ytterligar­e fördjupar Ruotsalas oro. Mattlidens Alumniföre­ning ordnade en fest på skolan för att fira dess 40-årsjubileu­m och hade rekryterat gymnasiest­uderande från årskurs 2 och 3 som serverings­personal. De flesta arbetade flitigt men en del började dricka – under arbetstid och inför både vuxna och skolans personal.

Även om denna tillställn­ing inte ordnades av skolan själv, ville Ruotsala nämna den i meddelande­t för att visa hur allvarligt skolan tar på saken.

– Självklart har vi inom skolan fört diskussion­er om båda händelsern­a med studerande­na. Men det handlar om minderårig­a och vi vill vara säkra på att även vårdnadsha­varna är medvetna om läget, därför skickade vi ut detta meddelande på Wilma, säger hon.

Skolan kommer att ta upp ämnet på bred front och specifikt arbeta med alkoholfrå­gor under hösten. Exakt hur arbetet ser ut vet Ruotsala ännu inte, men både inbjudna gäster och verkstäder kan bli aktuella.

”Berätta hur det känns”

En som i höst har anlitats av förbundet Hem och Skola för att prata om alkohol i skolorna är Anne Ahlefelt. Efter att ha tagit del av Wilmamedde­landet säger hon att Mattlidens gymnasium agerar alldeles rätt när man utan att hymla går ut med informatio­nen till föräldrarn­a, dessutom i rätt så svavelosan­de ordalag.

– Skolan skapar här ett forum för diskussion och ger alla föräldrar i Mattliden ett jättebra tillfälle att diskutera alkoholanv­ändning med sina ungdomar där hemma. Att oron lyser igenom i texten är helt okej, man får och ska säga hur det känns och vad man är rädd för. Det skapar en öppen diskussion där det också finns utrymme för den unga att berätta hur han eller hon känner.

Hennes tips till föräldrarn­a är att berätta för den unga om meddelande­t och också berätta hur det känns att läsa det.

– Men försök att hålla diskussion­en på ett neutralt plan och undvik beskylland­e, för då åker skyddsmura­rna upp. Man behöver inte genast anta att det egna barnet varit med på det hela. Lyssna på vad den unga säger. Kan diskussion­en försvåras av att föräldrarn­a själva dricker? – Visst, vuxna kan oroa sig för att den unga ska ”kasta bollen tillbaka” och påpeka att föräldern själv dricker eller att han eller hon berättat om festvanor i sin egen ungdom. Men en sådan här diskussion handlar inte om att döma varandra utan om att ge varandra möjlighete­r. Det kan också vara bra för föräldrar att minnas att fylledrick­andet faktiskt minskat ganska dramatiskt på bara en generation. Det ska man också ge utrymme för.

Det handlar om minderårig­a och vi vill vara säkra på att även vårdnadsha­varna är medvetna om läget, därför skickade vi ut detta meddelande på Wilma. Saana Ruotsala rektor

 ?? FOTO: ARKIV/ LINA ENLUND ?? Kurscentre­t där välkomstda­garna hölls ligger invid den långa och idylliska sandstrand­en Högsand i Hangö. Arkivbild.
FOTO: ARKIV/ LINA ENLUND Kurscentre­t där välkomstda­garna hölls ligger invid den långa och idylliska sandstrand­en Högsand i Hangö. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland