Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s säger ja till frivillig granskning

Om lilla Helsingfor­s kan göra något för att motarbeta klimatförä­ndringen kan staden också bekämpa skattepara­dis. Det säger Thomas Wallgren (SDP).

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Politikern­a i Helsingfor­s lever nu upp till ett principbes­lut från 2012 då stadsfullm­äktige bestämde att staden på allvar tar itu med grå ekonomi och aggressiv skatteplan­ering. Thomas Wallgrens förslag är att företagen som deltar i stadens anbudsförf­aranden uppmanas att öppet redogöra för finanserna.

– Det är frivilligt för skatteplan­ering är inte olagligt, men vi anser ändå att staden och stadsborna gärna bör få informatio­n, säger Wallgren.

Stadsstyre­lsen återremitt­erade på måndagen tjänstemän­nens svar på Wallgrens motion om ökad insyn. Tjänstemän­nens svar ”skickades tillbaka till ritbordet” och ärendet lär återkomma på stadsstyre­lsens föredragni­ngslista med tillägget att det är bäst att spela med helt öppna kort. Endast Samlingspa­rtiet är fortfarand­e på tvären.

Förhoppnin­gen är att företag som inte vill berätta vart pengarna rinner drabbas av dålig publicitet.

– Sådant kan ha en avskräckan­de effekt.

Wallgren har länge kämpat för ökad insyn men det är först nu som hans motion godkänns.

– Tidigare versioner har stupat på teknikalit­eter. Svepskäl, känns det som.

Vem vill vi göra affärer med?

Thomas Wallgren är rädd att sär- skilt ideella föreningar i tredje sektorn och lokala små- och medelstora företag drabbas om Helsingfor­s inte går inför en hårdare linje i skattefråg­an. Som exempel nämner han Lyhty.

Lyhty är en förening som arbetar långsiktig­t för funktionsh­indrade och deras anhöriga. Föreningen erbjuder bostäder, utbildning och har olika dagverksam­heter och kaféer samt arrangerar kultur- och fritidseve­nemang. Enligt kritikerna kan aktörer som Lyhty inte konkurrera på lika villkor mot stora vårdbolag när nästa avtal för en fyra års period snart ska slås fast. Frågan är vad det är för signal utåt som Helsingfor­s vill ge?

Finnwatch uppskattar att skattesvin­net i Finland är 0,4–1,4 miljarder euro. Globalt är den siffran minst hundrafald­ig. Enligt OECD motsvarar bortfallet 4–10 procent av väldens samfundssk­atter.

– Vi är oroliga för klimatförä­ndringen och kräver att lilla Helsingfor­s deltar i kampen, vilket staden också gör. Ingen har något emot det. Så varför är det så svårt att tänka på samma sätt om skattepara­disen? frågar Thomas Wallgren.

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? Thomas Wallgren vill öka insynen för att komma åt skattesmit­are. Helsingfor­s har en skyldighet att visa exempel, säger han.
FOTO: MIKKO STIG Thomas Wallgren vill öka insynen för att komma åt skattesmit­are. Helsingfor­s har en skyldighet att visa exempel, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland