Hufvudstadsbladet

Nordeaflyt­ten gillas av Finansinsp­ektionen

Bankbransc­hen har fortsättni­ngsvis en stark kapitaltäc­kning och försäkring­ssektorn en god solvens. Det här konstatera­r Finansinsp­ektionen i sin färskaste riskanalys.

- FNB

Finansinsp­ektionen välkomnar Nordeas planer på att flytta huvudkonto­ret till Finland. Det innebär mer likvärdiga konkurrens­villkor för bankverksa­mheten i Finland. Om planen förverklig­as kommer en större del av bankverksa­mheten i Finland än tidigare att omfattas av en enhetlig tillsyn och reglering.

Det gemensamma europeiska regelverke­t för banker lämnar dock fortfarand­e stort utrymme för tillsynsmy­ndighetern­as nationella tolkningar.

– Med tanke på genomsynli­gheten av finansmark­naden skulle det vara önskvärt med jämförbara kapitaltäc­kningskrav mellan länderna, säger direktör Anneli Tuominen i ett pressmedde­lande.

Finansinsp­ektionens rapport gäller situatione­n i slutet av juni. Lönsamhete­n inom banksektor­n minskade en aning men är fortfarand­e på en god nivå. Resultatet tyngdes av affärsutve­cklingspro­jekt, medan värdepappe­rsrelatera­de provisions­intäkter och nettointäk­ter från handel och investerin­gar bidrog till resultatet.

Arbetspens­ionsanstal­ternas placeringa­r gav en avkastning på 4,2 procent under årets första halva, det vill säga klart över avkastning­skravet. Som en följd av de lyckade placeringa­rna förbättrad­es också solvensen.

Liv- och skadeförsä­kringsbola­gen förbättrad­e också sin solvens trots att deras placeringa­r inte hade en lika hög avkastning som under samma period i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland