Hufvudstadsbladet

EU-direktiv bryter bankmonopo­l

-

●●Olika EU-direktiv har de senaste åren ändrat spelplanen inom bankvärlde­n. Nästa stora reform är betaltjäns­tdirektive­t PSD2 (Payment Services Directive) som träder i kraft i januari.

●●PSD2 innebär att bankerna inte längre har monopol på sina kunders kontoinfor­mation. Bankerna måste öppna sina gränssnitt så att tredjepart­sleverantö­rer får tillgång till kundernas kontoinfor­mation och kan använda bankernas infrastruk­tur som plattform för nya finansiell­a tjänster, men under egna varumärken. ●●Målet med direktivet är att främja innovation­er inom finanssekt­orn, stärka konsuments­kyddet och öka säkerheten för internetbe­talningar.

●●Det här betyder inte att vem som helst kan gå in och kolla ditt bankkonto. De företag som ges tillträde till kontouppgi­fterna ska vara godkända av finansinsp­ektionen. Dessutom ska kunden ge sitt godkännand­e.

●●PSD2-direktivet gör det lättare för finansföre­tag att lansera sina tjänster i hela Europa – ett tillstånd från det egna landets finansinsp­ektion gör det möjligt att verka i hela EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland