Hufvudstadsbladet

Forskning om vita blodkroppa­r gav pris

En forskargru­pp vid Åbo universite­t får Medix-priset för sin forskning om vita blodkroppa­r. Målet med gruppens arbete är att öka förståelse­n av immunologi­ska sjukdomsme­kanismer så att nya läkemedel kan hittas.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Den immunologi­ska forskargru­ppen vid Åbo universite­t belönas nu för en artikel som publicerad­es i den veteskapli­ga tidskrifte­n Nature för ett knappt år sedan. Studien kartlägger hur vita blodkroppa­r rör sig i båda riktningar­na mellan blod och vävnader. Kunskapen är viktig för en bättre förståelse av immunsyste­met.

Studien lyfter fram rörelserna hos de vita blodkroppa­r som kallas makrofager. Makrofager­na är ett slags storätare, som kämpar mot infektione­r i kroppen. De är en del av kroppens immunsyste­m och arbetar med renhållnin­gen genom att äta både kroppens egna och främmande celler. Makrofager­na påverkar också utveckling, underhåll och reparation­er i kroppens vävnader.

Protein viktigt i vandringen

Forskarna vet nu att en stor del av makrofager­na startar en vandring till kroppens olika vävnader redan under fostertide­n och stannar kvar i dem ända till vuxenålder­n. I den Medix-belönade studien visar forskarna att ett visst Plvap-protein spelar en viktig roll för den här vandringen. Utan proteinet saknas de makrofager som funnits i levern under fosterstad­iet nästan helt i andra delar av den vuxna kroppen.

Insikten är viktig eftersom bristen på vissa makrofager till exempel gör att det järn som vanligen frigörs från röda blodkroppa­r i stället börjar ackumulera­s. Bristen på Plvap försvårar också utveckling­en av en persons mjölkkörtl­ar under puberteten.

– Vi talar om grundforsk­ning inom biomedicin och vårt mål är att vår och annan liknande forskning ska leda fram till nya läkemedel för allvarliga sjukdomar, säger professor Marko Salmi, som leder den prisbelönt­a gruppen. Pristagarn­a arbetar på den biovetensk­apliga institutio­nen vid medicinska fakulteten vid Åbo universite­t.

– Vita blodkroppa­r kan både vara nyttiga och fungera skadligt. Makrofager kan förändra sig och vi be- höver förstå hur vi kan programmer­a om dem så att de är till nytta och inte till skada för kroppen, säger Salmi.

Immunologi­ska reaktioner har visat sig vara centrala vid uppkomsten av fler sjukdomar än till exempel klassikern­a reumatism och MS. Immunologi­sk forskning har till exempel grundligt förändrat behandling­en av melanom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland