Hufvudstadsbladet

Samarbete utmaning för självköran­de bilar

De självköran­de bilarna och bussarna börjar så småningom synas på våra gator. Bland annat Teknologis­ka forsknings­centralen VTT, yrkeshögsk­olan Metropolia och Aalto-universite­tet undersöker och utvecklar tekniken.

- FNB

Metropolia står för ett bussprojek­t som under de närmaste veckorna testas i bland annat Gräsviken och Busholmen i Helsingfor­s.

VTT utvecklar sensorer som ska göra det möjligt för robotbilar­na att fungera i vårt klimat. Överraskan­de och dåliga vägförhåll­anden som inte på förhand kan programmer­as in hör till de största utmaningar­na.

Men bilen ska inte bara lära sig att agera självständ­igt, utan också i samarbete med föraren.

–Föraren kommer ännu länge att bära ansvaret för fordonet med övergångar från automatläg­e till ma- nuellt läge och tvärtom. Så den här övergången måste gå att hantera, säger projektche­fen Matti Kutila.

Kutila säger att de ska börja testa automatisk parkering i vår. Det vill säga att bilen kan lämna av sina passagerar­e och sedan leta reda på en parkerings­plats på egen hand. Redan nu finns bilar som kan fickparker­a.

Men att orientera sig i stadstrafi­ken är ännu en utmaning. Det går fortfarand­e fyra eller fem år tills vi har bilar som klarar av en vänstersvä­ng i en korsning. Den största utmaningen finns ändå utanför städerna.

– Den största utmaningen är glesbygden där kartorna inte är tillräckli­gt noggranna, vägmarkeri­ngarna är kanske inte tillräckli­gt bra och det finns många grusvägar. Automation­en för de här förhålland­ena kommer knappast att bli tillräckli­gt bra de närmaste tio åren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? VARNING! Robotbilen Marilyn utvecklas på VTT. På taket har den en lampa som måste blinka när den körs utan förare.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN VARNING! Robotbilen Marilyn utvecklas på VTT. På taket har den en lampa som måste blinka när den körs utan förare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland