Hufvudstadsbladet

Niinistö: Positivt att Trump står bakom FN-reformer

President Sauli Niinistö säger att Trumps uttalande ger hoppfulla signaler om att USA är redo att stå bakom FN och dess förnyelse. I går samlades kring hundra världsleda­re i New York för att diskutera hur FN kan förnyas.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

NEW YORK President Sauli Niinistö ser det som ett positivt tecken att både generalsek­reterare Antonio Guterres och USA:s president Donald Trump var inne på samma linje i sina tal, och att Trump uppmanade medlemslän­derna att följa generalsek­reterarens reformförs­lag.

– Det ger hopp om att det finns potential för riktig förändring, säger Niinistö, som träffade finska medier efter mötet.

Många var nyfikna på vilket budskap Donald Trump skulle framföra i FN, då Trump tidigare varit kritisk till institutio­nen. Presidente­n har bland annat minskat på delegation­en som deltar i FN:s generalför­samling och kritiserat FN för att inte leva upp till sin potential.

I sitt anförande upprepade Trump sin kritik, men konstatera­de emellertid att han tror på generalsek­reterare Antonio Guterres insatser för att reformera FN. Trump fäste uppmärksam­het vid att FN:s personal och budget utökats kraftigt under de senaste åren, men enligt honom syns det inte i resultaten.

”Ny växel i talen”

President Sauli Niinistö säger att även om man länge talat om att FN måste förnyas hade talen i dag mer emfas än tidigare.

– Det är rätt väg att utgå från människorn­as behov och att FN-maskinerie­t måste anpassas enligt det. Det är visserlige­n ett väldigt högtravand­e och svåruppnåe­ligt mål, men det är en annan växel i talen nu, säger Niinistö.

Niinistö påpekar att han är på samma spår med Trump såtillvida att det är viktigt att fokusera på konkreta resultat, inte bara på planer och tal.

Donald Trump har fått hård kritik efter att han beslöt att dra sig ur Parisavtal­et, men under den senaste tiden har det kommit signaler om att han kan vara på väg att mjukna. I dag konstatera­de Vita huset att USA kommer att dra sig ur avtalet om landet inte kan förhandla fram bättre villkor.

Överens om att minska utsläpp

Niinistö vill inte spekulera i om USA är på väg att mjukna i sitt beslut.

– I mitt möte med Trump undvek jag medvetet att använda ordet klimatförä­ndring, utan talade i stället om uppvärmnin­gen på det arktiska området och faran som detta utgör globalt, och att det i hög grad beror på utsläpp. Om behovet att minska utsläppen var vi överens om.

I dag inleds den allmänna debatten, då representa­nter för FN:s medlemmar håller sina anföranden och bland annat Donald Trump håller sitt tal.

President Niinistö håller Finlands anförande i morgon.

I mitt möte med Trump undvek jag medvetet att använda ordet klimatförä­ndring. [...] Om behovet att minska utsläppen var vi överens om. President Sauli Niinistö

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FN ?? President Niinistö deltar i FN:s generalför­samling i New York den här veckan. I gårträffad­e han FN:s generalsek­reterare António Guterres.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FN President Niinistö deltar i FN:s generalför­samling i New York den här veckan. I gårträffad­e han FN:s generalsek­reterare António Guterres.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland