Hufvudstadsbladet

Lång väg tillbaka för Syrien

Syrien Hundratuse­ntals människor försöker återvända hem. Men i andra delar av Syrien rasar striderna vidare. Och det är inte bara sjukhus och skolor som behöver byggas upp för framtiden. – Många människor är traumatise­rade, säger Internatio­nella rödakorsk

- FNB–TT-SOFIA ERIKSSON

Konflikten i Syrien är inne på sitt sjunde år. Konsekvens­erna är svårgreppb­ara. Internatio­nella rödakorsko­mmittén (ICRC) uppskattar att över 400 000 människor har dödats och nästan två miljoner skadats. Sex miljoner människor är på flykt inom landet och ytterligar­e fem miljoner har spritts över världen.

– Den humanitära krisen är enorm, konstatera­r Marianne Gasser, delegation­schef för ICRC i Syrien, under ett besök i Stockholm.

Samtidigt har regimen och dess allierade återtagit allt fler områden från väpnade opposition­sgrupper och människor börjar fundera på att återvända hem. Sedan årets första månader har omkring 800 000– 900 000 personer försökt att ta sig tillbaka till sina gamla kvarter.

Raserade kvarter

Men även om striderna har klingat av på sina håll har kriget lämnat omfattande förödelse i sina spår. I större städer som Aleppo och Homs har hela bostadsomr­åden raserats, grundlägga­nde infrastruk­tur förstörts och många som vänder hemåt har helt enkelt ingenting att komma tillbaka till.

– Före konflikten var det syriska folket självförsö­rjande. Nu är omkring 13 miljoner människor bero ende av humanitärt stöd. Även om situatione­n har förändrats på marken fortsätter lidandet för civilbefol­kningen.

I många av de områden som har stabiliser­ats handlar stödet om att bistå med grundlägga­nde hjälp, se till att människor har tillgång till vatten och sjukvård. I andra fall hjälper ICRC och samarbetsp­artnern Syriskarab­iska röda halvmånen (SARC) till med små reparation­sarbeten, som att laga en trasig dörr eller sätta upp plast i tomma fönster.

Men många syrier har också en önskan om att klara sig själva, som en pappa som varit på flykt med sin familj i över två år.

–Han tackade för matpaketen. Men det enda han ville var att själv kunna köpa en bit bröd till sina barn, för egna pengar. Han ville bara börja jobba igen, säger Gasser.

Före konflikten var det syriska folket självförsö­rjande. Nu är omkring 13 miljoner människor beroende av humanitärt stöd. Marianne Gasser delegation­schef för ICRC i Syrien

På flykt

Trots att delar av Syrien blickar framåt och försöker återgå till något slags vardagsliv är situatione­n fortfarand­e allvarlig på andra håll i landet. De senaste månaderna har omkring 600000 människor flytt undan strider, enligt Gasser som är särskilt oroad över den humanitära situatione­n i nordöstra Syrien. En mängd parter för där en våld sam kamp mot terrorstäm­plade Islamiska staten (IS), i synnerhet i och omkring alRaqqa och i provinsen Dayr alZawr.

För några veckor sedan lyckades ICRC och SARC för första gången på fyra år ta sig till alRaqqas guvernorat, inte långt från staden med samma namn som IS har kontroller­at sedan 2014. De mötte mängder av människor som flytt undan offensiven – bara för att möta nya utmaningar i bristfälli­ga läger som satts upp i kurdiskt kontroller­ade områden.

Gasser har svårt att glömma kvinnornas ansikten när de berättade om hur de i timmar gått till fots ur staden, ofta kryssande mellan flygbomber och krypskytta­r. En del förlorade män eller barn under flykten.

– De har tagit stora risker och flytt döden. Alla överlevde inte. Och när de kom fram till lägren fanns där knappt någon mat eller vatten. Hela området är öken, med temperatur­er upp emot 50 grader.

Samtidigt beräknas omkring 15000 personer fortfarand­e sitta fast inne i alRaqqa, vissa av dem utnyttjas som mänskliga sköldar för IS. Staden har stått under nästan konstant bombardema­ng sedan juni. Människor som lidit under IS hårdföra styre drabbas nu av förö dande konsekvens­er av slaget mot extremiste­rna.

Fast i al-Raqqa

Den USAledda allians som kämpar mot IS genomförde nästan 1 100 flygräder i och omkring alRaqqa, bara under augusti, enligt FN som den månaden dokumenter­ade minst 151 civila dödsoffer till följd av flygbombni­ngar och markräder.

– Många gömmer sig under marken, striderna är omfattande och inga organisati­oner kan ta sig in. Det finns inga kliniker, inget vatten. Det finns ingenting, säger Gasser.

Det finns nog ingen i Syrien som inte har drabbats av konflikten på ett eller annat sätt. Och skadorna är inte bara materiella. Att förlora sin familj i ett enda slag eller tvingas bevittna en halshuggni­ng sätter djupa spår.

– Många lever fortfarand­e i skräck, konflikten har haft stora psykologis­ka effekter på befolkning­en. Men jag ser också att människor återhämtar sig förvånansv­ärt snabbt, trots allt hemskt som de har tvingats genomleva.

– Det kommer att ta tid innan konflikten är över, men kanske har människor lite mer hopp om framtiden än tidigare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MOHAMAD ABAZEED ?? BEHöVER HJäLP. Skolbarn i staden Daraa vandrar bland ruinerna. Daraa är beläget i södra Syrien nära gränsen till Jordanien. Stora delar av staden är förstörd.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MOHAMAD ABAZEED BEHöVER HJäLP. Skolbarn i staden Daraa vandrar bland ruinerna. Daraa är beläget i södra Syrien nära gränsen till Jordanien. Stora delar av staden är förstörd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland