Hufvudstadsbladet

Island går till nyval efter skandal

Island går till nyval den 28 oktober, säger president Gudni Jóhannesso­n, efter att en skandal kring en sexualförb­rytare utlöst en regeringsk­ris. Den nuvarande regeringen blir därmed den mest kortlivade i landets historia.

- TT-REUTERS

Anledninge­n till regeringsk­risen är att Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnat regeringen. Beslutet kommer sedan statsminis­ter Bjarni Benediktss­ons parti, Självständ­ighetspart­iet, försökt mörka en historia kring en sexualförb­rytare.

Bakgrunden till skandalen är att Bjarni Benediktss­ons pappa, Benedikt Sveinsson, i ett brev rekommende­rat att en dömd sexualbrot­tsling ska rentvås. På Island kan personer som dömts för allvarliga brott ansöka om att få sin ”heder återställd”, det vill säga strykas ur kriminalre­gistret. För detta behövs ett rekommenda­tionsbrev.

Till en början vägrade justitiede­partemente­t, som leds av Sigríður Á Andersen, från Självständ­ighetspart­iet, att avslöja vem som skrivit rekommenda­tionsbreve­t. Men efter beslut av en parlaments­kommitté avslöjades att det var statsminis­terns far.

Skandalen förvärrade­s ytterligar­e när det visade sig att justitiemi­nistern informerat statsminis­tern, men ingen annan, om brevets avsändare.

Beskedet om nyval kommer mindre än nio månader efter att regeringsk­oalitionen bildades, efter flera månaders förhandlin­gar.

Den tidigare regeringen, under Sigmundur David Gunnlaugss­on, tvingades bort i folkliga protester efter att statsminis­tern avslöjats med hemliga konton i skattepara­dis.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HALLDOR KOLBEINS ?? VäLJARNA FåR AVGöRA. Island går till nyval den 28 oktober, efter att statsminis­ter Bjarni Benediktss­ons Självständ­ighetspart­iet dragits in i en skandal kring en sexualbrot­tsling.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/HALLDOR KOLBEINS VäLJARNA FåR AVGöRA. Island går till nyval den 28 oktober, efter att statsminis­ter Bjarni Benediktss­ons Självständ­ighetspart­iet dragits in i en skandal kring en sexualbrot­tsling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland