Hufvudstadsbladet

Ubåtsfalle­t: Markering från hundar

Dansk polis har lyckats fastställa hela rutten som den mordmisstä­nkte Peter Madsens ubåt gick sin sista tur. Efter att ha kört turen med specialträ­nade hundar som markerat mot vattnet på flera ställen ska de nu skicka ner dykare.

- HBL-TT

Tidigare under dagen stod det klart att ubåtsbygga­ren Peter Madsen går med på att låta sig sinnesunde­rsökas. Därmed kan åklagarmyn­digheten, enligt vad specialåkl­agaren Jakob Buch-Jepsen uppger för danska TV2, undvika en tvångsinlä­ggning för att genomföra undersökni­ngen.

Vid omhäktning­sförhandli­ngen gick inte Peter Madsen med på att frivilligt genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng och domaren tog då beslut om att en tvångsinlä­ggning kan göras. Men efter att Madsen ändrat sig och gått med på att låta sig undersökas har det nu gjorts en justering i häktningsp­rotokollet.

Madsen kommer att köras fram och tillbaka mellan häktet och den rättspsyki­atriska kliniken för att genomgå undersökni­ngen, enligt Buch-Jepsen.

Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mordet på den svenska journalist­en Kim Wall, men han förnekar brott. Madsen hävdar att Kim Wall dog när hon träffades av en tung ubåtslucka i huvudet, och säger att han därefter ”begravt henne till sjöss”.

Kim Wall hittades död utanför Amagers sydvästkus­t den 21 augusti, och därefter fortsatte sökandet efter fler kvarlevor.

Madsen sitter häktad till den 3 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland