Hufvudstadsbladet

Stina Nilsson vill inte ha pappa med på OS

Den svenska skidstjärn­an Stina Nilssons förberedel­ser inför OS är i full gång. Men Nordkoreas hot om kärnvapen gör att svenskan inte alls vill ha sin familj på plats – och hennes oro delas av många andra idrottare.

- ANDREA BORENIUS

SKIDOR – Just nu är jag glad att det är en bit kvar innan det är dags att tävla där, säger Stina Nilsson.

Det svenska medaljhopp­et på skidor syftar på OS i Sydkorea i februari, och tycker att hela situatione­n är både oroväckand­e och svår att uttala sig om, i en intervju för nyhetsbyrå­n TT.

Till Expressen säger Nilsson att hennes pappa vill resa till Sydkorea i februari för att se henne tävla, men att hon själv inte vill att pappan eller någon annan familjemed­lem ska hoppa på ett flygplan.

– Jag känner att jag inte vill att han ska åka. Jag ser hellre att de är hemma och kollar på tv – för då vet jag var jag har dem.

Nilsson får medhåll av bland andra lagkamrate­n Anna Haag.

– Det jag hoppas är att det på något sätt löser sig där borta. Inte för OS skull, utan för alla som bor där. Vi ska dit och bara vara där i tre veckor – de ska leva där, säger Haag till Expressen och konstatera­r att hon hoppas att OS ska ställas in om läget känns osäkert.

Det anser också den norska skidvetera­nen Marit Björgen, som inte alls ser det som säkert att det blir något OS på grund av den spända situatione­n kring Nordkorea.

– Jag är osäker på om det blir något OS. Om vi reser dit är situatione­n säkert stabil, annars tror jag inte att tävlingarn­a arrangeras, säger Björgen till norska NRK.

Ingen reservplan

Den internatio­nella olympiska kommittén meddelade för ett par veckor sedan att det inte finns någon direkt reservplan för spelen i Pyeongchan­g.

– Det har säkert tagits upp i privata samtal och jag har läst att Sotji och München är intressera­de. Men i nuläget tycker jag det är fel att utarbeta en plan-B, sade Gian Franco Kasper, som är styrelseme­dlem i IOK och ordförande för det internatio­nella skidförbun­det.

För en knapp vecka sedan bedyrade i sin tur ordförande för IOK, Thomas Bach, att det inte finns något som talar för att idrottare och publik inte kommer att vara trygga när det är dags för OS-invigninge­n den 9 februari.

– Det finns ingenting som tyder på att spänningar­na mellan Nordkorea och vissa andra länder skulle vara ett hot mot säkerheten under spelen, sade Bach.

 ?? FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN ?? Svenskan Stina Nilsson togs i ett tidigt skede ut till OS av den svenska olympiska kommittén men medaljhopp­et oroar sig nu för det spända läget kring Nordkorea.
FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN Svenskan Stina Nilsson togs i ett tidigt skede ut till OS av den svenska olympiska kommittén men medaljhopp­et oroar sig nu för det spända läget kring Nordkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland