Hufvudstadsbladet

Ingen kunde stoppa Dragic när guldet stod på spel

Efter otroliga 35 poäng av Goran Dragic i EM-finalen kan Slovenien för första gången genom tiderna titulera sig europeiska mästare.

- HBL-FNB-TT

BASKET Goran Dragic – som till vardags huserar i NBA-klubben Miami Heat – var i utmärkt slag i EM-finalen mot de serbiska OS-silvermeda­ljörerna. Den vasse skytten mäktade med hela 35 poäng när Slovenien segrade med 93–85 i finalen i Istanbul.

–Man vill ju spela bra i finalen. Mina lagkamrate­r och tränarstab­en fick mig i rätt positioner. Jag är verkligt stolt över mina lagkamrate­r, säger lagkaptene­n Dragic.

Finalen präglades, föga förvånade, av ett intensivt tempo och var tajt och underhålla­nde redan från start.

Efter en jämn första quarter kom Slovenien starkt ut till den andra. Det var då härföraren Dragic började ösa in poäng och tillsamman­s med Klemen Prepelic var han en anledning till att Slovenien kunde gå upp i en niopoängsl­edning i halvtid.

Men i tredje quartern visade Serbien upp ett starkt försvarssp­el och hämtade i kapp fem poäng till underläge 67–71 inför den avslutande quartern.

Då hettade det till ordentligt. Slovenien tappade ett tag ledningen till serberna, men sedan började skyttet sitta igen för slovenerna som mäktade med att komma igen och till slut hålla ifrån och vinna EM-guld.

Det här var Sloveniens första mästerskap­smedalj någonsin, medan Serbien fick nöja sig med silver ännu en gång (OS-silver 2016, VMsilver 2014, EM-silver 2009).

– Slovenien förtjänar guldet, säger Serbiens coach Aleksandar Djordjevic.

– De förde in NBA-snabbhet i den här turneringe­n. Vi ligger kvar på samma nivå som under de fyra senaste åren, men en dag ska vi vinna guld.

Bronset kammade Spanien hem efter seger mot Ryssland med 93–85.

Finland gjorde utmärkt ifrån sig i gruppspele­t i EM men föll ut mot Italien i åttondelsf­inalen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/OZAN KOSE ?? Slovenien kan titulera sig mästare efter EMfinalen mot Serbien på söndagskvä­llen. Mästarna förlorade inte en enda match under hela turneringe­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/OZAN KOSE Slovenien kan titulera sig mästare efter EMfinalen mot Serbien på söndagskvä­llen. Mästarna förlorade inte en enda match under hela turneringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland