Hufvudstadsbladet

Handikapps­ektorn är ett enda övergrepp

- TERRY GRAHN sakkunnig och anhörig, Grankulla

Regeringen Sipilä arbetar målmedvete­t (kanske aningslöst, annat vore för grymt) för misär och nyanstalte­r, trots att landet ratificera­t FN:s konvention om mänskliga rättighete­r för funktionsh­indrade, CRPD.

Regeringen bryter mot konvention­en på varenda punkt. Statuterna om arbete, boende, ekonomi, utbildning, fri rörlighet och fritid följs inte. Kompetens och personlig assistans vore lösningen. I stället skyfflar man individer, vilka levt ett normalt liv, till inrättning på livstid – till inrättning­ar i fritt fall, trots att ungdomarna fortfarand­e är på en uppåtgåend­e utveckling­skurva och kärnfriska.

Bo Holmberg har tydligt påvisat hur regeringen­s upprepade beslut om ekonomin leder till misär bland de svaga, personer med utveckling­sstörning bland dem. Konkurrens­utsättning­en, kompetensg­apen och den bristande kontinuite­ten är övriga fallgropar i dag.

Familjerna utmattas av utebliven hjälp, laglöshet, konkurrens­utsättning, mörker i tunneln, svarta hål samt hattal och förtal – från samhällets sida. Socialsekt­orn är värst, tätt följd av hälsovårde­n och det andra stadiets utbildning. Livet efter 16 är i dag ett totalt samhälleli­gt misslyckan­de.

Familjen får inte lagstadgad service. Motivering­arna är ofta ett tyckande. I nämnderna handskas man ovarsamt med sanningen och fakta. Ansöknings­processen är tung och dyr. Att överklaga är ännu värre. Kommunerna räknar med att familjerna inte orkar. För familjerna är rättsskydd­et satt ur spel.

Våra 10- och 16-åringar tvingas till inrättning­ar på livstid för att familjerna utmattats. Det var inte tanken bakom vare sig nedrivning­en av inrättning­arna eller konvention­en om de mänskliga rättighete­rna. Samtidigt tvingas 20-, 40- och 60-åringar bo hemma med sina ålderstign­a föräldrar för att alternativ­en är för hemska eller för att personalen ”inte klarar av” personen som team och skickar hen tillbaka till barndomshe­mmet.

Hälften av föräldrarn­a tvingas jobba deltid. Var fjärde tvingas sluta jobba. Ingen pension betalas ut på sikt. Värdet på arbetet är 250 000 euro, per år, gentemot institutio­nsvård. Inkomstbor­tfallet tillkommer. Uppoffring­en från familjerna­s sida är ohemul.

Konkurrens­utsättning­en, den som enligt EU alls inte behöver göras, har lett till diskontinu­itet och undermålig service. Upphandlar­na ställer inga egentliga kvalitetsk­rav, de följer inte upp verksamhet­en och de kräver ingen rättelse.

Även kompetense­n har för- tunnats inom de yrken, vilka bidrar till vuxenlivet. De är kvar i ett urgammalt institutio­nstänk. Då de utbildar varandra, cementerar felaktig praxis. Det leder till övergrepp mot en försvarslö­s målgrupp. Samtidigt har vi CRPD, FN-konvention­en. Den är på grundlagsn­ivå och borde trygga ett normalt liv med stöd.

För autister är förutsägba­rhet och kontinuite­t viktigt. Det stöder tanken på personlig assistans för dem och för dem med utveckling­sstörning. Assistanse­n är billig. Samhället ser dock all service som (för) dyr och bortser från hur dyra förvaltand­et av och bollandet med familjerna­s liv är, värdet på bortfallet av skatteintä­kter är och vad den traditione­lla institutio­nskostnade­n vore.

Läget är kritiskt. Människovä­rdet saknas för en grupp, jämte familjer, vilken inte kan föra sin egen talan eller få sin röst hörd. Vi behöver hjälp från den breda allmänhete­n. På nätet finns nu medborgari­nitiativet Ingen marknadsva­ra.

Människovä­rdet är odelat. Den som skrev under medborgari­nitiativet för samkönat äktenskap kan göra detsamma nu. Den som av religiöst färgade skäl inte gjorde det, tänk nu på medmännisk­an. Den som inte brukar skriva under kan överväga att göra det för en grupp som håller på att gå under i Sipiläs Finland.

De funktionsh­indrade är ingen handelsvar­a, de är människor värda all vår respekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland