Hufvudstadsbladet

Medierna blir läsarstyrd­a

- Kenneth Myntti Österbotte­ns Tidning

I och med att Magmas engagemang i mediekrise­n kom att koncentrer­a sig på den länge ältade men strategisk­t ganska betydelsel­ösa frågan om pappersjou­rnalistik kontra digital journalist­ik blev den finlandssv­enska tankesmedj­ans bidrag till förnyelsea­rbetet rätt magert. Den enda riktigt vettiga behållning­en av pamfletten består i de uppmaninga­r som Melin gör till staten om en medieutred­ning, ett omvärderat presstöd och en sänkt mervärdess­katt för digitala publikatio­ner.

Mediernas framtida öde hänger inte på frågan om man ska satsa på papper eller webb. I de finlandssv­enska journalist­kretsarna finns i dag en förhålland­evis bred koncensus om att mediehusen för sin egen överlevnad måste satsa på en mer eller mindre kanalneutr­al journalist­ik med fokus på innehållsl­ig kvalitet.

Med kanalneutr­alitet avses att det är mediekonsu­menten, inte mediehusen, som ska välja kanalen eller kanalerna för nyhetsförm­edlingen. Att de digitala kanalerna, däribland mobilen och webben, kommer att dominera framöver vet vi alla, men det är mediekonsu­menterna själva som avgör när transforma­tionen är fullt genomförd.

Papperstid­ningen kommer troligen att finnas kvar i viss form ännu i många år. I och med att mediehusen övergår från en redaktione­llt styrd innehållsp­roduktion till en mer konsuments­tyrd innehållsp­roduktion är frågan om tidtabell för konverteri­ngen inte lika relevant som tidigare.

Rosenblads tanke om ett enda mediehus i Svenskfinl­and skulle ge journalist­erna sämre möjlighete­r att svara på en efterfråga­n på en kvalitetsi­nriktad och för läsarna relevant lokaljourn­alistik.

Tvång är ibland den bästa konsulten i trafiksäke­rhet Helsingin Sanomat om att säkerhetsa­nordningar­na i tunga fordon hamnat på efterkälke­n jämfört med personbila­r och att lagstiftni­ng behövs för att åtgärda problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland