Hufvudstadsbladet

Gisslandra­ma i metron

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det är morgon i Köpenhamn. I metron är människor på väg till sina jobb. Plötsligt drar några maskerade män fram sina vapen i en vagn och tåget stoppas. Femton passagerar­e tvingas under vapenhot in i de mörka underjordi­ska gångarna där de tas som gisslan. De okända engelsktal­ande gisslantag­arnas anspråk är pengar, fyra miljoner euro ska de ha för att inte döda gisslan.

Det är det dramatiska upplägget i den åttadelade danska serien Gidseltagn­ingen (Kanal 5 2017, noteras att det inte är den finska systerkana­len TV5 som sänder den ut an MTV3). Serien ringar in förloppet ur olika perspektiv. Förutom att vi får lära känna den skräckslag­na gisslan, som gör försök att ta sig därifrån – bland dem sjuksköter­skestudera­nde Marie (Alba August, dotter till en viss Bille och Pernilla) – handlar det om Politiets Efterretni­ngstjenest­e vars uppgift är lösa situatione­n. Seriens egentliga huvudperso­n är PET:s ledare Philip Nørgaard (Johannes Lassen), en tidigare soldat som är svårt traumatise­rad av egna gisslanerf­arenheter. Han är med andra ord både instabil och har särskilt kunskap om det uppdrag han får.

Även mediepersp­ektivet finns med. Dådet väcker stor uppmärksam­het både i danska och utländska medier. Naja Toft (Paprika Steen) som är programled­are för ett stort aktualitet­sprogram blir en mellanhand i dramat när gisslantag­arna börjar förse henne med informatio­n.

Den stora frågan som hela Danmark engageras i i serien är om man ska gå med på gisslantag­arnas krav på lösensumma eller inte.

Det här är välsmord action med duktiga skådespela­re, utan att vara en av dessa danska serier som gör något djupare avtryck i tvhis torien. Gänget bakom serien är heller inga dunungar: Søren Sveistrup (Brottet) och Adam Price (Borgen) står för ursprungsi­dé och Kasper Barfoed (Dicte) har skrivit manus och även regisserat de två första avsnitten.

Serieskapa­rna gjorde research för serien genom att intervjua den danske fotografen Daniel Rye som var gisslan hos IS i Syrien i 398 dagar. MTV3 21.01, repris onsdag 0.05

 ?? FOTO: MTV3 ?? KRäVER LöSEN. Jakob Oftebro som gisslantag­aren Alpha.
FOTO: MTV3 KRäVER LöSEN. Jakob Oftebro som gisslantag­aren Alpha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland