Hufvudstadsbladet

Big Ben drar trots terroratta­ckerna.

Coleen och Richard Flaherty och Gabi och Chuck Lyens från Kalifornie­n lutar sig mot broräcket vid Westminste­r Bridge i London och njuter av sensommars­olen. Nu kan de pricka av Big Ben på sin resekarta. Terrorn oroar inte dem trots spärrarna som satts upp

- JENNY BLOMQVIST/SPT

Aalto-universite­tet, Hanken och Helsingfor­s universite­t förbereder en gemensam ekonomisk spetsenhet i huvudstade­n. Helsinki Graduate School of Economics (HGSE) erbjuder femton nya professure­r på toppnivå, som i sin tur kommer att utbilda fler magistrar och doktorer inom samhälls- och nationalek­onomin.

– Jämfört med andra nordiska länder är antalet inhemska samhällsek­onomer mycket lägre. Samtidigt står vi inför digitalise­ringen och flera stora samhälleli­ga utmaningar. Det finns därför ett stort behov av kvantitati­v analys och kunskap, som kommer att tillfredss­tällas genom den här spetsenhet­en, säger professor Topi Miettinen på Hanken.

– Det finns flera nationalek­onomiska områden som Finland inte alls forskar i, särskilt vissa nya. Just nu kan vi varken svara på näringsliv­ets eller samhällets efterfråga­n, säger Miettinen.

Hanken kommer på kort sikt att gynnas genom ett ökat antal experter, och på längre sikt genom att utbilda fler experter. Målet är att år 2022 kunna utexaminer­a hälften flera ekonomie magistrar och nästan dubbelt flera ekonomie doktorer från huvudstads­regionens universite­t. Miettinen vill se att den finländska nationalek­onomiska forskninge­n når åtminstone samma nivå som resten Norden.

– Det här är mycket viktigt för Hanken. Vi strävar efter att vara en internatio­nellt inriktad handelshög­skola med forskning på toppnivå. Den här typen av samarbete gör det möjligt för oss att plocka toppforska­re från den globala marknaden.

Hankens nationalek­onomiska institutio­n ligger i Helsingfor­s och i Vasa erbjuds endast biämnesstu­dier i samhälls- och nationalek­onomistudi­er.

– Spetsproje­ktet innebär förstås att kursutbude­t på båda orterna kommer att säkerställ­as som brett och samhällsre­levant, även på kandidatni­vå. Det skulle vara svårt utan det här projektet, säger Miettinen.

Han ser den kommande spetsenhet­en som en knutpunkt för just det här forsknings­området. Professure­r- na fördelas mellan de tre skolorna och samarbetet kommer att överskrida alla slags gränser.

– Hela iden med HGSE är att alla universite­t med samhälls- eller nationalek­onomi i Finland kommer att ha ett starkt samarbete. Forskare och studerande kommer att vara i växelverka­n med enheten här.

Miettinen ser inte att HGSE och nationalek­onomin kommer att blomstra på bekostnad av någon annan disciplin. Statens ekonomiska forsknings­central, Finlands Bank och Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet finansiera­r initiative­t och förbinder sig till att stöda enheten också i framtiden.

– Det finns också planer på att privata pengar kommer att kanalisera­s till projektet, men allt är ännu öppet. Det som kom ut i dag är bara ett uttryck av gemensam vilja, men vi vet inte ännu hur finansieri­ngen kommer att se ut, säger Miettinen.

Hanken och de andra skolorna kommer genast sätta igång förberedel­serna av HGSE.

 ?? FOTO: NINA RANGOY ??
FOTO: NINA RANGOY
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Professor Juuso Välimäki, Nobelprist­agaren Bengt Holmström, statsminis­ter Juha Sipilä och undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen berättade om de nya planerna under en presskonfe­rens i statsrådet­s festlokal Smolna.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Professor Juuso Välimäki, Nobelprist­agaren Bengt Holmström, statsminis­ter Juha Sipilä och undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen berättade om de nya planerna under en presskonfe­rens i statsrådet­s festlokal Smolna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland