Hufvudstadsbladet

Motvind för starköl i butiken

Kritik också i regeringsp­artierna

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Det ser motigt ut för regeringen­s planer på att tillåta försäljnin­g av starköl och alkoläsk i mataffärer­na. Riksdagen ser i och för sig mycket gott i den nya alkohollag­en, men en rätt enig front sågar förslaget att höja gränsen för drycker som får säljas i mataffärer­na till 5,5 procent. Opposition­en skjuter ner förslaget för att skadorna på folkhälsan vore större än den ekonomiska nyttan. Till och med inom Samlingspa­rtiet finns de som kritiserar regeringen­s förslag.

– Ett civilisera­t samhälle kan inte stifta en lag som ökar antalet dödsfall.

Aino-Kaisa Pekonens (VF) replik under gårdagens remissdeba­tt om alkohollag­en sammanfatt­ar en uppfattnin­g som få vill opponera sig mot. Så få, att regeringen­s propositio­n till ny alkohollag knappast kommer att godkännas som sådan.

Propositio­nens innehåll får till stora delar ett brett stöd: ledamöter från höger till vänster är överens om att lagen är föråldrad och de spretiga förordning­arna bör ses över och samordnas. Regeringen­s ambition att slopa en hel del byråkrati i anslutning till alkohollag­en – sådant som i dag uppfattas som förmynderi – applåderas likaså från alla håll.

Bland annat ska man slopa indelninge­n i A-, B- och C-rättighete­r på restaurang­er, kunden ska få promenera på trottoaren med en öl i handen från bardisken till sin plats på uteserveri­ngen utan att vara kriminell för det. Krogarna ska själva se till att lagen följs eftersom det varken finns resurser för eller efterfråga­n på myndighets­övervaknin­g.

– Världen har förändrats. Lagens anda ska motsvara vår tid, säger omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C).

Så långt är allt väl. Kruxet är att många riksdagsle­damöter på en punkt uppfattar regeringen­s propositio­n som ”kontrovers­iell”, som Anneli Kiljunen (SDP) säger, eller rentav ”schizofren” för att låna AnnaMaja Henriksson (SFP).

Vi talar om högsta tillåtna alkoholpro­cent i drycker som får säljas i butiker och kiosker, alltså utanför Alkos monopol. I dag går gränsen vid mellanölet­s 4,7 procent, i lagförslag­et vid 5,5, vilket motsvarar starköl.

Kaj Turunen (Blå) och några till menar att skillnaden på 0,8 procentenh­eter är försumbar. Men i merparten av inläggen påpekas att starköl och alkoläsk i matbutiken är en hälsopolit­isk fråga med dyrköpta konsekvens­er.

– Vi vet att finländarn­a köper mycket öl, och konsumtion­en av alkohol ökar på ett lömskt sätt när matbutiker­na kan sälja starköl på rea, säger Tuula Haatainen (SDP).

Bedömninge­n är att priset skulle falla med 40 procent i och med ökad tillgängli­ghet. Konsumtion­en och alkoholska­dorna skulle följaktlig­en öka.

”Plötsligt en hälsoprodu­kt?”

Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) betonar att riksdagen måste fatta beslut utifrån vetenskapl­iga fakta:

– Regeringen­s förslag ökar alkoholkon­sumtionen och de negativa effekterna inom social- och hälsovårde­n, likaså kostnadern­a, säger hon.

Alanko-Kahiluoto och många till undrar hur regeringen tänker när man föreslår någonting som kostar mer än det smakar. Det är nästan enbart inom Samlingspa­rtiet som röster höjs för att försvara en höjning av gränsen.

– Vi borde främja öl- och restaurang­kulturen. Den finländska ungdomens dryckeskul­tur har förbättrat­s. Vågar vi inte tro på att de vuxnas dryckeskul­tur kan gå samma väg? frågar Sari Sarkomaa.

Av remissdeba­tten att döma är svaret nej.

Peter Östman (KD) påpekar att folkhälsoa­spekten har varit en

grundbult i alkoholpol­itiken i Finland, Sverige och Norge redan länge. Att regeringen nu vill att Finland går sin egen väg får Östman att ställa frågor:

– Hur tänker man riktigt? Har alkoholen plötsligt blivit en hälsoprodu­kt?

Veronica Rehn-Kivi (SFP) påpekar att över hälften av alkoholska­dorna kommer från ölkonsumti­onen:

– När det övriga Europa skärper sin alkohollag­stiftning föreslår vår regering motsatt väg. Hur tänker man?

Hälsodirek­tören kritisk

Regeringsp­artierna tänker ge sina riksdagsle­damöter fria händer vid omröstning­en senare i höst. Det betyder att alla tveksamma ledamöter, som det finns gott om i Centern, med gott samvete kan rösta emot sin egen regering.

– Regeringen har lagt fram ett utmärkt lagförslag bortsett från procentgrä­nsen, som är hälso- och samhällspo­litiskt viktigast. Den ändringen måste stoppas i den här salen, säger Pekka Puska (C), tidigare direktör vid hälsomyndi­gheten THL.

Susanna Huovinen (SDP) säger att man borde beakta närings-, sysselsätt­ningsoch hälsopolit­iken på ett balanserat sätt.

– Här har regeringen valt sida.

Jag har en känsla av att social- och hälsovårds­utskottet kommer till en annan slutsats än regeringen, och då får vi rösta. Vi säger oss lita på experter och det vore förvånansv­ärt om vi inte gjorde det då experterna är eniga.

Pertti Salolainen (Saml) När det övriga Europa skärper sin alkohollag­stiftning föreslår vår regering motsatt väg. Hur tänker man?

Veronica Rehn-Kivi (SFP) Alkoholmis­sbruket upphör inte bara för att procentgrä­nsen förblir intakt. Man borde åtgärda problemets orsaker och inte symtomen.

Leena Meri (Sannf)

Folkhälsan blir förloraren, säger hon och påpekar att ökad tillgängli­ghet och lägre pris går ut över dem som dricker för mycket.

Sinuhe Wallinheim­o (Saml) vänder på steken:

– Debatten glömmer bort de vanliga konsumente­rna. När ölet blir billigare har folk mer pengar över för annat, säger han.

Det har kanske aldrig hänt förr, men Markus Mustajärvi (VF) håller med regeringen. Han medger att han talar i egen sak, men föreslår höjd procentgrä­ns åtminstone i regioner där det är långt till närmaste Alko, som på Lapplands glesbygd där han bor.

Leena Meri (Sannf) försvarar propositio­nen med att alkoholmis­sbruket inte upphör bara för att procentgrä­nsen förblir intakt. Hon säger att man borde åtgärda problemets orsaker och inte symtomen, men själv definierar hon inte orsakerna, än mindre föreslår hon en lösning.

Salolainen­s nådastöt

Anna-Maja Henriksson påpekar att missbruket får följdprobl­em för familjer och jobb, och att regeringen erkänner att problemen är större än nyttan. Därför tycker hon propositio­nen är smått schizofren.

Päivi Räsänen (KD) tackar regeringen för att den gör det så lätt att klandra propositio­nen. Dess motivering­ar beskriver utförligt alla negativa konsekvens­er: bland annat skulle vi få 150 fler alkoholrel­aterade dödsfall och 1 500 extra sjukhuspat­ienter om året, ökad otrygghet på gatorna skulle kräva 170 polisårsve­rken till, sysselsätt­ningseffek­terna vore plus minus noll, och så vidare.

– Förslaget om höjd procentgrä­ns står i strid med propositio­nens syfte att minska och förebygga alkoholska­dor, med regeringsp­rogrammet och med grundlagen, säger hon.

När minister Saarikko bemött ett antal av argumenten och Simon Elo (Blå) tidsenligt slagit fast att folket inte längre är i behov av förmynderi kunde man ännu tro att förespråka­rna har en chans att utgå med segern. Men ridån faller senast när Pertti Salolainen­s (Saml) sammanfatt­ar sin ståndpunkt:

– Tidigare tänkte jag inte så mycket på procentgrä­nsen, men nu har alla experter torpederat det förslaget. Jag har en känsla av att socialoch hälsovårds­utskottet kommer till en annan slutsats än regeringen, och då får vi rösta. Vi säger oss lita på experter och det vore förvånansv­ärt om vi inte gjorde det då experterna är eniga.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? LUTAR MOT ETT NEJ. Det verkar troligt att riksdagen säger nej till regeringen­s förslag att tillåta starköl och alkoläsk i matbutiker­na. Avgörandet faller senare i höst.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N LUTAR MOT ETT NEJ. Det verkar troligt att riksdagen säger nej till regeringen­s förslag att tillåta starköl och alkoläsk i matbutiker­na. Avgörandet faller senare i höst.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN / HBL-ARKIV ??
FOTO: RICHARD NORDGREN / HBL-ARKIV
 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland