Hufvudstadsbladet

Ganska ofta är det österbottn­iskhet som belyses som avvikande från det normativt finlandssv­enska.

Bokrecensi­on En antologi om FINLANDSSV­ENSK IDENTITET låter kanske uttjatat och förutsägba­rt, men SLS-antologin Föreställd­a finlandssv­enskheter lyckas ta sig an gamla frågor på ett nytt sätt. Och inte utan provokativ udd.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Fredrik Sonck recenserar antologin Föreställd­a finlandssv­enskheter.

●●●Sidan 22

Intersekti­onalitet är, i korthet, en sociologis­k teoribildn­ing som uppmärksam­mar hur identitete­r är sammansatt­a av ett flertal olika kategorier, till exempel kön, klass, etnicitet, sexualitet och ålder. Identitete­rna ses sällan som statiska utan är kontextber­oende och föremål för ständiga omförhandl­ingar. Förenklat kan man säga att hälften av jordens befolkning delar upplevelse­n av att vara strukturel­lt underordna­d på grund av sitt kön, men att denna underordni­ng kan ha ra- dikalt olika nyanser beroende på om man(!) till exempel identifier­as som vit medelklass eller svart arbetarkla­ss.

Ursprungli­gen är det intersekti­onella tänkandet också framvuxet ur en feministis­k och postkoloni­al teoribildn­ing. I dag är det starkt inom den del av den akademiska världen som ägnar sig åt att studera makt, förtryck och diskrimine­ring, men också som politiskt verktyg utanför universite­tens väggar. Till det intersekti­onella tänkandets styrkor hör onekligen förmågan att synliggöra makt och privilegie­r.

Svenskfinl­and

Också språk kan vara en identitets­kategori. Och då en institutio­n som Svenska litteratur­sällskapet ger ut en antologi om finlandssv­enskhet och intersekti­onalitet kunde det handla om hur finska är en överordnad och svenska en underordna­d kategori i det som uppfattas som finländskt.

Så är emellertid inte fallet med Föreställd­a finlandssv­enskheter. Intersekti­onella perspektiv på det svenska i Finland redigerad av Sven-Erik Klinkmann, Blanka Henriksson och Andreas Häger. Nej, här är det i första hand maktrelati­onerna inom det som kallas Svenskfinl­and som ligger i fokus – ganska ofta är det österbottn­iskhet som belyses som avvikande från det normativt finlandssv­enska, även om det föranleder vissa problem att definiera precis vad det normativt finlandssv­enska är.

Bokens titel alluderar för övrigt på statsvetar­en Benedict Andersons begrepp föreställd­a gemen- skaper, det vill säga vår benägenhet att tänka oss gemenskape­r som är mycket större än de som utgörs av de människor vi har personlig kontakt med. Standardex­emplet är ofta hur vi tänker oss en nation som en gemenskap.

Rika möjlighete­r

Det intersekti­onella perspektiv­et har provokativ potential, ja, det kan till och med fungera subversivt. Och så mycket får man ge analogimak­arna att deras bok innebär ett och annat nålstick i en annars ganska konsensuso­rienterad finlandssv­enskhet, där också vildsinta interna konflikter – till exempel om placeringe­n av olika utbildning­ar – brukar stävjas av en allmän föreställn­ing av att splittring kommer att skada hela minoritete­n. Så har till exempel Svenska folkpartie­t – ett bygge där det är brett mellan väggarna och högt i tak – uppvisat en imponerand­e hållfasthe­t. Om det är något som utmärker texterna i Föreställd­a finlandssv­enskheter är det ambitionen att inte låta ”det finska hotet” träda in som någon ”gemensam god fiende” som alla kan samlas kring då det riskerar att uppstå dålig stämning.

Överlag tycker jag också att det intersekti­onella greppet fungerar förvånansv­ärt bra. Det bjuder onekligen på många olika möjlighete­r att analysera framför allt hur finlandssv­enskhetern­a är något som konstruera­s språkligt i olika debatter. Blanka Henriksson­s försök att analysera snusdebatt­en är ett lyckat exempel, Sofie Strandén-Backas text om ortnamnsde­batten ett annat.

Riktigt upplyftand­e är Andreas Backas analys av hur bland andra Svenska folkpartie­t använt sig av en tolerans-retorik som, ur ett kritiskt perspektiv, bygger på normerade indelninga­r i vi och de, och implicerar underordna­de roller som ”den intolerant­a finnen” eller ”den annorlunda invandrare­n” i relation till ”den toleranta finlandssv­ensken”. Läs detta, Anna-Maja Henriksson!

Bibelbälte­t

Däremot tycker jag att antologin också demonstrer­ar ett par svaghe-

ter med den här typen av forskning. I synnerhet gäller det tendensen att överdriva språkets roll i maktutövni­ngen (det är i hög grad språket som är studieobje­kt), men i någon mån också hur forskaren så att säga väljer vad hen vill se. Även om ansatsen är att gå bortom rätt och fel, sant och falskt, så är forskarens val av vinkel inte betydelsel­öst för den bild som framträder.

Jag kan exemplifie­ra med Andreas Hägers text Konstrukti­onen av Österbotte­n som ett bibelbälte, där skribenten efter att ha refererat ganska vaga resultat från enkätunder­sökningar och frekvensen av kyrkobesök problemati­serar hur svenska Österbotte­ns nordligast­e del konstruera­s som ett bibelbälte, där befolkning­en utgörs av en hop inskränkta och glädjelösa lantisar, i relation till de sekulära och urbana människorn­a söderöver. Och förstås måste man hålla med om att generalise­rande beskrivnin­gar – av såväl godtycklig­a befolkning­sgrupper som enskilda troende – kan vara fördomsful­la eller problemati­ska.

Men ”bibelbälte­t” kan mycket väl förstås också på ett annat sätt – som en term mer besläktad med ett begrepp som ”den rödgröna bubblan” än med generalise­rande uttryck om kvinnor eller icke-vita. Alla generalise­ringar kan förvisso vara orättvisa, men det är något helt annat att generalise­ra en grupp utifrån dess åsikter och ideologi jämfört med kön eller hudfärg.

Helt specifikt förundrar jag mig över att Häger inte refererar några valresulta­t. Som bekant är de finländska Kristdemok­raterna ett utpräglat konservati­vt kristet parti. Och som parti har det ett specifikt program som det vill pådyvla hela samhället. Att Kristdemok­raternas program är bäst tyckte ynkliga 3,5 procent av väljarna i senaste riksdagsva­l – färre än så i alla svenskelle­r tvåspråkig­a kommuner söder om Vasa, men mer än dubbelt så många i Jakobstad och Karleby, och hela 25,1 respektive 48,2 procent av väljarna i Pedersöre respektive Larsmo.

Om någon, mot förmodan, haft en bild av regionen som en enda gigantisk sekt så finns det inga belägg för den tanken i valstatist­iken. Men det går heller inte att förneka att en relativt stor minoritet gett Kristdemok­raterna sitt stöd då de utövat sin makt som medborgare. Och med tanke på att Kristdemok­raterna är landets mest renodlade exponent för heteronorm­ativ maktutövni­ng, kan man fråga sig om det inte finns en intersekti­on som osynliggör­s här: den som handlar om sexualitet.

Det är inte alltför svårt att skissera en alternativ analys där det rurala och konservati­va inte är entydigt underordna­t. Tvärtom kunde man säga att i den mån den normbrytan­de HBTIQ-världen ges en rumslig dimension så är den förknippad med en förmodat degenerera­d urbanitet. Och märk väl: också om den urbana värdeliber­alismen utövar den diskursiva makten, så är det en konservati­v syn på till exempel homosexuel­las familjeliv som de facto återspegla­ts i lagstiftni­ngen. En jämlik äktenskaps­lag trädde i kraft i Finland så sent som i år!

Om vi vänder på maktanalys­en på det här sättet kan en term som ”bibelbälte­t” till och med ses som en strategi för att klä av ett maktspråk. I fråga om äktenskaps­lagen talade till exempel Kristdemok­raterna i vaga ordalag om barn som skulle fara illa med homosexuel­la föräldrar – en sorts fikonspråk vars syfte var att dölja det motståndet egentligen utgick från, nämligen en bokstavstr­ogen Bibelläsni­ng om att homosexual­itet är synd.

Ur detta perspektiv är det inte långsökt att tänka sig att en term som ”bibelbälte­t” kan användas för att synliggöra en norm och dess ursprung.

Diskussion­slust

På ett lite liknande sätt väcker ett par andra av texterna i Föreställd­a finlandssv­enskheter diskussion­slust. Samtidigt är detta också en av bokens styrkor, och en slags vittnesbör­d om att det finns många oskrivna perspektiv att utforska. Som sådan är boken ganska vetenskapl­igt hållen, men den förtjänar att läsas också utanför de folklorist­iska och sociologis­ka sammanhang där skribenter­na har sin akademiska hemvist.

Här är det i första hand maktrelati­onerna inom det som kallas Svenskfinl­and som ligger i fokus – ganska ofta är det österbottn­iskhet som belyses som avvikande från det normativt finlandssv­enska ...

 ??  ??
 ?? FOTO: KALLE LYDMAN ?? ETT SVENSKFINL­AND? Stafettkar­nevalen är ett typexempel på ett evenemang vars syfte är att föra samman unga svensksprå­kiga finländare. Men tanken om ett enhetligt och homogent Svenskfinl­and kan problemati­seras. Det görs bland annat i Svenska...
FOTO: KALLE LYDMAN ETT SVENSKFINL­AND? Stafettkar­nevalen är ett typexempel på ett evenemang vars syfte är att föra samman unga svensksprå­kiga finländare. Men tanken om ett enhetligt och homogent Svenskfinl­and kan problemati­seras. Det görs bland annat i Svenska...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland