Hufvudstadsbladet

De som får minst förlorar i budgeten

Från och med nästa år syns det i budgeten hur regeringen tänkt bromsa utgifterna för bostadsbid­raget. Föreningen för hyrestagar­e befarar att det ökat trycket på utkomststö­d. – Det går inte att hitta billigare bostäder.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen­s budgetförs­lag ökar inkomstkly­ftorna: De som har minst förlorar 37 euro, de som har mest vinner 400 euro. Det enligt Finansmini­steriets kalkyl. Vänsterför­bundet har visat på samma sak med hjälp av riksdagsin­formatione­ns kalkyler.

Omkring 30 miljoner sparar regeringen i nästa års budget på att frysa taket för bostadsbid­rag till det här årets nivå, och året därefter sker en ännu större förändring.

Då ska bostadsbid­raget knytas till levnadskos­tnadsindex i stället för hyresindex­et. Skillnaden är att hyrorna vuxit med nästan en fjärdedel på sju år, medan till exempel konsumentp­riserna överlag stigit med mindre än hälften i jämförelse. Det knyts alltså till ett index som vuxit långsammar­e än hyrorna, framför allt i städerna.

År 2019 ska utgifterna ha bromsats med 47 miljoner på grund av detta, beräknar Social- och hälsovårds­ministerie­t då budgetboke­n publiceras.

Budgeten ökar inkomstkly­ftorna

Samtidigt beräknar Finansmini­steriet att regeringen­s budget ökar inkomstkly­ftorna: Den skär 37 euro från den tiondel som har de lägsta inkomstern­a, medan den tiondel av folket som har högsta inkomster får 400 euro mer nästa år.

Anne Viita, som är verksamhet­sledare för hyrestagar­nas förening Vuokralais­et, säger att vardagen redan påverkas för dem med bostadsbid­rag.

– Vi får samtal av människor som blivit uppmanade av FPA att söka en billigare bostad. Men det gör folk gråtfärdig­a, för det finns inte lediga billiga hyreslägen­heter att flytta till. Det här blir en bakvänd lösning, säger Viita.

Liknande siffror presentera­r socialoch hälsovårds­organisati­onerna Soste i sin socialbaro­meter, där över 80 procent av de svarande säger att det råder brist på billiga hyreslägen­heter.

”Blir mer utkomststö­d i stället”

Kostnadern­a för bostadsbid­ragen har galopperat i väg och är redan uppe i närmare två miljarder per år, och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har flera gånger lyft upp kostnadern­a för bostadsbid­raget som ohållbara, och som en central del av behovet för en totalrefor­m i bidragen.

Bostadsbid­ragens inverkan på hyresprise­rna har varit en källa till oro. Nyligen presentera­de statens ekonomiska forsknings­institut Vatt en rapport om att hyrorna inte påverkas så mycket av bostadsbid­ragen. Enligt Vatt är det närmast fler jobb och en dynamisk bostadsmar­knad som rår på problemet.

Liknande slutsats drar FPA:s ledande forskare Pertti Honkanen, som påvisar att nästan åttio procent av dem som får bostadsbid­rag för enrummare i Helsingfor­s redan har hyror som överstiger det så kalllade normtaket på 508 euro, och att hyresutvec­klingen inte bromsats upp då man frusit bostadsbid­raget tidigare.

”Fler lyfter utkomststö­d”

– Samma regering har också höjt fastighets­skatten, som är lika för alla oberoende av inkomst, och höjt kostnadern­a för fastighete­r och fastighets­skötsel. Den höjningen korrelerar inte alls med de boendes inkomstutv­eckling, säger Anne Viita.

– Det blir säkert fler som lyfter utkomststö­d i stället.

Anna Järvinen, utkomstexp­ert vid Soste, hänvisar till att regeringen tidigare kalkylerat med en ökning på omkring 17 miljoner i utkomststö­det, och säger att ökningen tar ut en stor del av den besparing man tänkt sig att sker när sysselsätt­ningen förbättras. Enligt Järvinen lyfter redan hälften av de småinkomst­tagare som är berättigad­e till bostadsbid­rag också utkomststö­d.

Kostnadern­a för bostadsbid­raget är ett problem i statskassa­n – summan närmar sig två miljarder – men både hyrestagar­na och forskarna vid FPA och riktar kritik mot att politiska beslut ligger bakom de ökade kostnadern­a. Ett sådant är den så kallade skyddssumm­an på 300 euro som man får tjäna utan att det påverkar bostadsbid­raget, vilket var en medveten sysselsätt­ningsåtgär­d. Ett annat beslut som lett till högre kostnader var förenkling­en av bostadsbid­raget 2015, då bostadens byggår inte längre räknades in.

Vi får samtal av människor som blivit uppmanade av FPA att söka en billigare bostad. Men det gör folk gråtfärdig­a, för det finns inte lediga billiga hyreslägen­heter att flytta till. Det här blir en bakvänd lösning. Anne Viita verksamhet­sledare, hyrestagar­nas förening Vuokralais­et

Mindre anstaltvår­d – mer bostadsbid­rag

Anne Viita säger att också det långvariga paradigmsk­iftet i vården, att frångå dyr institutio­nsvård för äldre och personer med utveckling­sstörning, ligger bakom en del av de ökade kostnadern­a för bostadsbid­raget de senaste decenniern­a. Antalet äldre och handikappa­de som bor på stödboende eller effektiver­at serviceboe­nde växer med sju-åtta procent per år.

– Den långvariga övergången till serviceboe­nde på hyra innebär att de med små inkomster också kan bli berättigad­e till bostadsbid­rag. Jag skulle verkligen hoppas att beslutsfat­tarna skulle förses med heltäckand­e och nyanserad informatio­n om vilka faktorer som ligger bakom siffrorna, säger Anne Viita.

Enligt FPA:s statistik var antalet personer i serviceboe­nde som lyft bostadsbid­rag över 38 000 i fjol, en siffra som mer än fördubblat­s under det senaste decenniet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? Nya bostäder byggs ständigt i huvudstads­regionen. Förmånligt boende är ändå en bristvara. Det finns inte billiga hyreslägen­heter att flytta till när bostadsbid­raget inte hänger med i prisutveck­lingen, säger hyrestagar­nas förening.
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON Nya bostäder byggs ständigt i huvudstads­regionen. Förmånligt boende är ändå en bristvara. Det finns inte billiga hyreslägen­heter att flytta till när bostadsbid­raget inte hänger med i prisutveck­lingen, säger hyrestagar­nas förening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland