Hufvudstadsbladet

Hälsofrågo­r mot ekonomiska argument

Den nya alkohollag­en ger en debatt med helt motsatta åsikter. Där en värnar om barnen talar en annan om arbetstill­fällen.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

När riksdagsde­batten om den nya alkohollag­en pågått i någon timme, konstatera­r Bryggerifö­rbundets vd Elina Ussa att inget nytt dykt upp.

– Fortfarand­e svänger man sig med ogrundade hotbilder, som att finländarn­a skulle vara så fyllefokus­erade att de väljer starköl i stället för annat bara för att det finns. Nu för tiden har vi redan en ölkultur där frågan om smak och njutning är viktigare än fyllan, säger hon.

Bryggerifö­rbundets åsikter är tydliga och klara: reklamen begränsas för strängt, alkoholska­tten är för hög, bryggeribr­anschen är en arbetsgiva­re att beakta och fler ölsorter än i dag ska finnas i mataffären.

På föreningen för förebyggan­de rusmedelsa­rbete, EHYT, säger kommunikat­ionschef Päivi Tiittanen att hon nu hoppas på kloka beslut av riksdagsle­damöterna.

– Jag önskar att de verkligen lyssnar på forskarna och sätter sig in i problemati­ken. Det intressant­a för oss som arbetar med hälsofrågo­r är om man stannar för en alkoholpro­cent på 4,7 eller 5,5 procent. Höjer man till 5,5 procent har det stora återverkni­ngar på folkhälsan. Tiittanen säger att frågan är etisk. – Det handlar om så mycket mer än om att kunna köpa sitt favoritöl i matbutiken eller inte. Det handlar om vem vi prioritera­r när vi vet att ökad alkoholkon­sumtion har besvärliga följder i till exempel många barnfamilj­er.

Tiittanen lyfter också fram arbetslivs­frågor.

– När förslaget var ute på remiss påpekade poliser, vårdperson­al och räddningst­jänsten hur mycket ett ökat drickande påverkar deras arbete. Ökad konsumtion ger fler uppdrag relaterade till alkohol och ökar besöken i sjukvården, säger hon.

”De lyssnar inte på oss”

Verksamhet­sledare Pia Sundell på Barnavårds­föreningen, som arbetar för ett barnvänlig­t och tryggt samhälle, kommentera­r vinklingen i den offentliga debatten.

– Jag tycker det är allvarligt att det är marknadskr­after och ekonomi som styr diskussion­en. Debatten förs nu utan att man har gjort en gedigen barnkonsek­vensanalys.

Sundell påpekar att välfärdsas­pekten hamnat i skymundan.

– Man talar om individens rätt att själv välja och vill inte se att tillgängli­gheten ökar förbruknin­gen. Man drar parallelle­r till Mellaneuro­pa och säger att de där kan hantera sitt alkoholbru­k, men det är ju inte riktigt sant.

Sundell påpekar att det finns forskning som visar på följderna av alkoholbru­k.

– Men man vill inte riktigt ta det

som vi inom den här sektorn säger på allvar. Att vi ska tolerera alkoholdry­cker som appellerar till ungdomar kan jag inte godkänna, säger hon.

”Konkurrens­en lider”

Timo Lappi, vd för turism- och restaurang­förbundet Mara, säger att det nya lagförslag­et orsakar problem för restaurang­erna i och med att det inte gynnar konkurrens­kraften.

– Det viktigaste för oss skulle vara att få ner mervärdess­katten på utskänknin­g till samma 14 procent som gäller för matserveri­ng. Med en skatt på 24 procent kan vi inte konkurrera med priserna i mataffärer eller den alkohol som köps i utlandet.

Lappi säger att den nya lagen delvis minskar byråkratin, men att nya bestämmels­er också gör livet svårare för små företagare.

– Ett äkta par som har en pub med kanske 30 kundplatse­r och vanligen sköter verksamhet­en inom familjen har knappast råd att anställa den ordningsva­kt som krävs om man vill hålla öppet efter 1.30. Den personen får ju inte ens hjälpa med att plocka tallrikar och flaskor. De här sakerna har betydelse för lönsamhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland