Hufvudstadsbladet

Procentdeb­att

-

●●En ny alkohollag föreslås träda i kraft i början av 2018 eller så snart som möjligt efter det. Den nuvarande alkohollag­en stiftades 1994 och har byggts ut med 13 förordning­ar. Regeringen­s förslag till ny lag debatteras nu i riksdagen.

●●Den fråga som väcker mest diskussion är hur många volymproce­nt etylalkoho­l de drycker får ha som säljs i detaljhand­eln. Enligt det nya förslaget skulle gränsen gå vid 5,5 procent i stället för vid nuvarande 4,7. Samtidigt skulle kravet på att produkten måste vara framställd genom jäsning slopas. En procenthöj­ning och det slopade jäsningskr­avet skulle öppna för A-öl och starkare cider, men också för så kallad alkoläsk i mataffärer, kiosker och på bensinmack­ar. Småbrygger­ier skulle få sälja hantverksö­l direkt från bryggeriet, dock inte blandninga­r med öl och läsk.

●●I övrigt skulle lagförslag­et bland annat ge Alkos affärer en timme längre öppettider än i dag, tillåta partihandl­ar, producente­r och krogar att ge ut prislistor samt slopa Happy Hour-förbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland