Hufvudstadsbladet

Vad är skattepara­dis?

- Källa: Skatteverk­et i Finland

Enligt OECD har skattepara­dis låg eller ingen beskattnin­g och strikt banksekret­ess, inga internatio­nella avtal om utbyte av beskattnin­gsuppgifte­r med andra stater, saknar lagstiftni­ng som garanterar transparen­s vad gäller ägandet av bolag eller exempelvis stiftelser vars ägare eller förmånstag­are har sin hemvist utanför registreri­ngsstaten.

Utöver Panama betraktas även exempelvis Bahamasöar­na, Bermuda och Caymanöarn­a som skattepara­dis.

Var går gränsen mellan skatteplan­ering och skatteflyk­t?

Skatteplan­ering är laglig verksamhet där ett företag väljer var och hur det utför olika åtgärder eller där en privatpers­on placerar sina tillgångar optimalt. Även aggressiv skatteplan­ering är laglig om företaget följer nationella och internatio­nella lagar och avtal som det binds av.

I offentligh­eten bedöms skatteplan­ering inte bara enligt om den är laglig utan även ur en moralisk synvinkel: är det rätt att använda lagens kryphål? När man uppenbart gömmer undan pengar rör det sig om kriminellt kringgåend­e av skatter.

Hurdana resurser har vi att bekämpa skattepara­dis?

Inom Skatteförv­altningen sysslar ett hundratal personer med övervaknin­g av fall som överskride­r nationella gränser, däribland sådana som rör skattepara­dis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland