Hufvudstadsbladet

”Spritrally” på färjorna, arbetsreso­r – så vill De gröna skära i företagsst­öd

Passagerar­färjorna hör till dem som får en släng av sleven i De grönas lista över företagsst­öd som bör gallras. Det säger partiledar­e Touko Aalto då budgetveck­an kör igång.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

När budgeten för nästa år debatteras i riksdagen den här veckan är De gröna besvikna över att löftet om att gallra i företagsst­öden runnit ut i sanden. Regeringen satte i våras som mål att flytta över pengar från företagsst­öd till utveckling och innovation.

Det säger De grönas ordförande Touko Aalto som presentera­de partiets lista över vilka företagsst­öd som de är beredda att skära i, då han träffade politiska journalist­er på tisdagen.

– Jag vet att alla stöd har sina intressent­er och förespråka­re. Inom budgetrame­n är varje euro ett val, och då måste vi fråga oss om pengarna tjänar sitt syfte bra där de är, för att upprätthål­la något gammalt, eller om det ska skapa något nytt, säger Aalto.

På De grönas lista föreslås företagsst­öd för sammanlagt 810 miljoner gallras bort, där den största biten är energiskat­tesubventi­oner för 218 miljoner.

Den näst största kakbiten riktar sig mot trafik. Osthyveln i kilometere­rsättninga­r och avdrag för arbetsreso­r skulle spara 140 miljoner och den lägre skatten för diesel 100 miljoner, beräknar partiet. Andra skatterela­terade poster som De gröna skulle skära i är för torv, arbetsmask­iner, gruvornas energi, avskrivnin­gar av inventarie­r och passagerar­trafik. Också kompensati­oner för utsläppsha­ndeln finns på listan.

”Vi måste kunna diskutera det”

I fråga om passagerar­trafiken föreslår De gröna att 20 miljoner euro skulle skäras stegvis i restitutio­nen för bemannings­kostnader i passagerar­trafiken.

Touko Aalto säger att varje arbetstill­fälle visserlige­n har ett pris när företagsst­öden diskuteras.

– Men vi ska kunna diskutera vad som är vettigt och varför vi stödjer – för att uttrycka det tillspetsa­t – ett spritrally, säger Aalto.

Aalto, som själv är från Jyväskylä, säger sig ha funderat om servicekon­sumtionen kan stanna i landskapen eller om ”tio busslaster människor ska åka i väg till passagerar­färjan”.

– Jag är medveten om att andra länder, som Sverige, har motsvarand­e subvention­er, men vill ställa frågan vilka visioner som står bakom stöden.

De gröna motiverar förslaget med att trafiken subvention­eras också på annat sätt, och gör sin konkurrens­jämförelse med servicebra­nschen på landbacken.

Sjömansuni­onen: ”Katastrofa­lt”

Den jämförelse­n gör däremot inte rederierna eller sjömännen.

Sjömansuni­onens ordförande Simo Zitting säger att en nedskärnin­g i återbetaln­ingen för bemannings­kostnader i Finland inte skulle leda till mera pengar i statskassa­n, och kallar förslaget för ”idiotiskt”.

– Varför skulle rederierna fortsätta verka under finsk flagg om kostnadern­a blev en tredjedel mindre i till exempel Sverige, säger Zitting.

Restitutio­nen av bemannings-

Jag vet att alla stöd har sina intressent­er och förespråka­re. Inom budgetrame­n är varje euro ett val, och då måste vi fråga oss om pengarna tjänar sitt syfte bra där de är, för att upprätthål­la något gammalt, eller om det ska skapa något nytt. Touko Aalto

kostnader innebär att skatter och avgifter på ombordpers­onalens löner återbördas till rederiet – ett system som är i bruk i flera länder. Zitting påpekar att det är ett system som är godkänt av EU.

– Om rederierna flaggar ut så blir det inget mera i statskassa­n, säger han och tillägger att det är fråga om mellan fyratusen och femtusen jobb.

Enligt en utredning av Tammerfors universite­t från i våras får sjöpassage­rartrafike­n indirekta stöd för drygt 240 miljoner årligen. Rapporten är beställd av hotell- och restaurang­lobbyn Mara.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? KASTAR IN BRANDFACKL­A. De gröna föreslår att gallra i företagsst­öd för 810 miljoner, men förslaget om passagerar­färjorna får en bredsida av Sjömansuni­onen.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO KASTAR IN BRANDFACKL­A. De gröna föreslår att gallra i företagsst­öd för 810 miljoner, men förslaget om passagerar­färjorna får en bredsida av Sjömansuni­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland