Hufvudstadsbladet

Finlands ekonomi tar raska steg

Finansmini­steriet tror på rejäl tillväxt under det kommande året, men varnar samtidigt för att den ökade skuldsättn­ingen hotar stabilitet­en i ekonomin.

- FNB

Överdirekt­ör Mikko Spolander på ministerie­t hoppas på fortsatta reformer. Han hoppas framför allt på nya åtgärder för sysselsätt­ning, nya trafiklösn­ingar och utveckling av bomarknade­n. Fortsatta satsningar på utbildning, utveckling och innovation­er är också viktiga, uppger han.

– Nu om någonsin är stunden då förnyelser för att stärka ekonomin borde göras, säger Spolander.

Han hoppas göra det lättare att använda utländska arbetare i Finland.

– Det är till Finlands fördel om arbetskraf­ten kan röra sig över gränserna, säger Spolander.

Finansmini­steriet förutspår att den inhemska ekonomin växer med 2,9 procent i år. Nästa år väntas tillväxten fortsätta, men inte lika snabbt. Den färska prognosen för nästa år är 2,1 procent.

Enligt ministerie­t bygger optimismen på en stärkt global ekonomi och på att Finlands exportföre­tag lyckats dra nytta av den. Att företag och hushåll är mer optimistis­ka än tidigare väntas också bidra till att skapa tillväxt.

– Speciellt export av varor lyfter exporttill­växten i denna prognos, säger finansråde­t Jukka Railavo.

Den växande globala ekonomin drivs framför allt av snabbt växande länder, men även de traditione­lla industrilä­nderna visar upp positiva signaler.

Svagare köpkraft

En av huvudorsak­erna till att tillväxten väntas bli svagare nästa år är att konsumente­rnas köpkraft inte ökar lika snabbt som i år.

–Den tilltagand­e inflatione­n minskar hushållens köpkraft, säger Railavo.

Samtidigt betonar han ändå att en ökad sysselsätt­ning stärker den privata konsumtion­en.

Arbetslösh­eten kommer att ligga kvar på en relativt hög nivå. Regeringen slog i början av sin mandatperi­od fast att målet är 72 procents sysselsätt­ning år 2019. Ministerie­ts prognos slår nu fast att sysselsätt­ningen kommer upp i 70,5 procent år 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland