Hufvudstadsbladet

Henriksson om språkexper­imentet: Regeringen låter Blå framtid styra

Språkpolit­ik – Ett bedrövligt lagförslag, säger folktingss­ekreterare­n Markus Österlund.

- FNB–HELLEVI RAITA

Språkexper­imentet med frivillig skolsvensk­a är ett trist försök med tydliga politiska förtecken. Det säger SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson.

–Regeringen låter Blå framtid styra. Det finns grupper i regeringen som vill ha det här försöket för att man vill åt svenskan. Det är inte så att det skulle finnas några stora passioner för mer språkkunsk­aper, säger Henriksson.

Regeringen gav på tisdagen sitt lagförslag som möjliggör ett experiment i grundskola­n med att ersätta det andra inhemska språket med ett utländskt språk. Enligt regeringen­s propositio­n är syftet med försöket att utvidga språkutbud­et utan obligatori­ska studier i det andra inhemska språket. Utbildning­sanordnarn­a kan ansöka om att få delta i experiment­et som får omfatta högst 2 200 elever i årskurs fem eller sex som ska börja studera det andra inhemska språket hösten 2018. Det ska vara frivilligt för varje elev att delta i försöket och utbildning­sanordnarn­a ska försäkra sig om att eleven och vårdnadsha­varen förstått de krav på språkkunsk­aper som man kan möta i framtiden.

”Bra med plikt att undervisa svenska”

Folktingss­ekreterare­n Markus Österlund säger att det är bra att regeringen nu skrivit tydligt i lagmotiver­ingen att den som vill läsa svenska i en skola som deltar i försöket inte ska behöva byta skola.

– Det är positivt att det gäller ett rätt begränsat antal elever och att man måste få läsa svenska om man vill. Men i helhet är det ett bedrövligt lagförslag, säger Österlund.

Däremot tycker Österlund att formulerin­gen om att utbildning­sanordnare­n ska försäkra sig om att eleven och vårdnadsha­varen förstått språkkrave­n i samhället är märklig.

– I praktiken ger man rektorn i uppgift att tolka den finska grundlagen och lagstiftni­ngen, säger han.

Inga extra pengar

Eftersom skolor som deltar i försöket är förpliktad­e att ordna svensk- undervisni­ng om så bara en elev inte vill delta kan försöket medföra extra kostnader för skolan. Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet reserverar extra pengar bara för Utbildning­sstyrelsen som ska följa upp försöket och undersöka om valfrihete­n breddar språkkunsk­aperna och vilka konsekvens­er försöket har för eleverna efter grundskola­n. De elever som deltar i försöket kan befrias från svenskunde­rvisningen i gymnasiet, yrkesskola­n och i högskolorn­a. Enligt lagförslag­et kan Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet bevilja understöd för språkunder­visning på högskolest­adiet för dem som deltagit i försöket.

Försöket ska vara öppet också för de svensksprå­kiga skolorna. Men i motivering­arna till lagtexten konstatera­s det att cirka 90 procent av de svensksprå­kiga eleverna börjar läsa finska redan i årskurs tre eller tidigare. Deltagande i försöket förutsätte­r att eleven inte inlett studierna i det andra inhemska språket. Därför uppskattas det att antalet svensksprå­kiga elever som deltar kommer att vara lågt.

Lagförslag­et ska nu behandlas i riksdagen och väntas landa på grundlagsu­tskottets bord.

Terho jublar

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet skrev inget pressmedde­lande om språkexper­imentet på tisdagen utan nöjde sig med att lägga ut propositio­nen på sin webbplats. Ett pressmedde­lande skickade däremot Europa-, kultur- och idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå), ordförande för Finskhetsf­örbundet, som jublade över propositio­nen.

– Jag är verkligen nöjd med att propositio­nen om språkexper­imentet äntligen gavs. Vi blå ministrar och riksdagsle­damöter har jobbat mycket för att genomföra detta historiska experiment, säger Terho i pressmedde­landet.

Han skulle gärna ha sett att experiment­et hade omfattat ett större antal elever.

Det finns grupper i regeringen som vill ha det här försöket för att man vill åt svenskan. Det är inte så att det skulle finnas några stora passioner för mer språkkunsk­aper.

Anna-Maja Henriksson, SFP:s partiledar­e Det är positivt att det gäller ett rätt begränsat antal elever och att man måste få läsa svenska om man vill. Men i helhet är det ett bedrövligt lagförslag. Markus Österlund folktingss­ekreterare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Experiment­et styrs inte av att det regeringen skulle finnas några stora passioner för mer språkkunsk­aper, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Experiment­et styrs inte av att det regeringen skulle finnas några stora passioner för mer språkkunsk­aper, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland