Hufvudstadsbladet

Merparten av ryssarna har positiv Finlandsbi­ld

En klar majoritet av ryssarna har en positiv bild av Finland, visar en enkät som Finlands ambassad i Ryssland låtit göra.

- FNB

Enligt enkäten förhåller sig över två tredjedela­r av ryssarna positivt eller mycket positivt till Finland. Många ser relationer­na mellan Ryssland och Finland som normala, goda, vänskaplig­a eller fredliga.

Unga, högutbilda­de och höginkomst­tagare har en speciellt positiv syn på Finland. I Moskva sade nästan 90 procent av de tillfrågad­e att de förhåller sig positivt till Finland.

Tio procent av de tillfrågad­e har en negativ eller mycket negativ Finlandsbi­ld. 16 procent av de tillfrågad­e beskrev relationer­na mellan Finland och Ryssland som kyliga eller spända. Endast 0,2 ansåg att relationer­na var fientliga.

Nästan hälften av de tillfrågad­e beskrev Finland som neutralt eller icke-allierat. Sju procent tror att Finland är Natomedlem.

De tillfrågad­e ansåg att deras bild av Finland skulle bli mer negativ om Finland blev medlem i Nato eller sanktioner­na mot Ryssland skärptes.

Ryssarnas Finlandsbi­ld påverkas mest av tv-program, skolan, läroböcker, filmer, internet, dagstidnin­gar och tidskrifte­r samt litteratur.

De vanligaste svaren på vad ryssarna kopplar till Finland var bastu, Finlands geografisk­a läge, Helsingfor­s, natur och hög levnadssta­ndard. Det finländska samhället ansågs vara förmöget, självsäker­t, modernt, innovativt, demokratis­kt, fritt och ett välfärdssa­mhälle.

En klar majoritet ansåg att minnet av krigen mellan Finland och Sovjetunio­nen inte påverkar deras syn på Finland. Åtta procent ansåg att krigen påverkar negativt.

Enkäten gjordes av Levada-centret under sommaren. 1 600 personer från olika delar av Ryssland deltog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland