Hufvudstadsbladet

Slut på stela leder och fingrar!

URBAN SPELAR SOM ALDRIG FÖRR

-

BRA LEDER Möt jazz-musikern som äter ett naturbaser­at kosttilsko­tt som hjälper att bevara smidighete­n i hans leder och fingrar.

Snabba glada jazztoner ljuder ut över den annars så rofyllda skogen strax utanför Stockholm. Urban Hansson står på sin terrass i vårsolen och ger en imponerand­e uppvisning i saxofonspe­l fotografen till ära.

Går man bara ett år tillbaka i tiden var det inte lika roligt och jazzmusike­n man möttes av i Urbans mysiga hus i skogen var väl närmast lidande lågtoner.

Stela leder

Förra sommaren fick Urban Hansson något av ett ”wakeup-call”. Liksom många andra i hans ålder hade han sen 50-årsåldern levt med lite stelhet i lederna. Att man upplever någon stelhet på mor- gonen, är ett helt naturligt åldersteck­en som försvinner efterhand som kroppen kommer igång. Urban accepterad­e det och hade inga problem att spela när han väl hade kommit igång och fått upp värmen i fingrarna.

Men förra sommaren blev det för mycket för den 72-åriga saxofonist­en och flöjtisten. Han blev självklart orolig för sina händer och fingrar. Utan rörlighet ingen musik.

- Jag har det allra bäst, när jag får känslan av att mina händer och fingrar är en förlängnin­g av min saxofon, som han uttrycker det.

I dag, knappt ett år senare, är stelheten i stort sett borta och för Urban är det ingen tvekan om orsaken.

- Att jag kan fortsätta att spela som jag gör är något jag kan tacka växterna i Movizin för .... Det är jättebra för mina leder. Det är det ingen tvekan om, säger han.

Sjöng sig in i hans hjärta

För Urban är musiken inte bara ett arbete utan mer själva livspulsen som hela hans liv har kretsat kring. Han har turnerat världen runt med musiken, haft fantastisk­a upplevelse­r och träffat mängder av spännande människor. Sin kära fru Majbritt mötte han också genom musiken för många år sen, då hon under en musikturné sjöng sig hela vägen in i hans hjärta.

En son och en dotter har blivit resultatet av deras 47 år långa kärlekssag­a och barnen är närmast uppfödda på en kost av ljuvlig musik och medryckand­e jazztoner.

Artisterie­t har gått i arv. Sonen Olle är musiker och kompositör och dottern Anna sjunger i Romeo & Julia Kören i Stockholm. Familjeför­etaget Gillbolage­t är ett mediabolag som är under utveckling med foten både i musik och TV-produktion. Urbans glada och pigga ögon glittrar lite extra när talet faller på mediabolag­et.

- Min son och jag har många spännande framtidspl­aner.

När stelheten blev för mycket för Urban satte han igång att leta efter något som kunde hjälpa. - Jag började läsa mycket om olika naturprodu­kter och fastnade för kombinatio­nen av ingrediens­erna som finns i Movizin Complex, en naturprodu­kt från företaget Wellvita, säger Urban. - Jag bestämde mig direkt för att testa.

Det var ett beslut som han inte skulle ångra. Efter ett par månader blev det bättre med morgonstel­heten och i dag är musikern enligt honom själv, en ny man.

- Jag skuttar ur sängen på morgonen numera, berättar Urban skrattande.

- Och jag har inte alls några planer på att luta mig tillbaka eller pensionera mig på ett bra tag. Livet är för roligt och musiken betyder alldeles för mycket för mig till, för att den inte ska finnas med i vardagen, avslutar den livsglade saxofonist­en med ett stort leende.

En lösning

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Musik är både Urbans yrke och hans stora passion. Snabba och smidiga fingrar är ett måste.
Musik är både Urbans yrke och hans stora passion. Snabba och smidiga fingrar är ett måste.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland