Hufvudstadsbladet

Smisk har ersatts av luggning

Över 80 procent av finländarn­a säger att de inte godkänner fysisk bestraffni­ng av barn. Ändå medger 40 procent av föräldrarn­a att de har tillrättav­isat sina barn fysiskt, enligt en ny undersökni­ng.

- FNB

Den som spar sitt ris, han hatar sin son, men den som älskar honom agar honom i tid. Det säger Bibeln men finländarn­a håller inte med.

Så sent som 2004 godkände mer än var tredje finländare aga. Nu, i en ny undersökni­ng från Centralför­bundet för barnskydd, anser endast 13 procent att det är godtagbart i undantagsf­all.

– Barn ses i dag mer som individer med rättighete­r och barndomen uppskattas på ett annat sätt än till exempel i slutet av det förra årtusendet, säger specialsak­kunniga Sauli Hyvärinen på centralför­bundet.

Barnaga kriminalis­erades 1984. Olika former av fysiskt våld har minskat i barnfamilj­erna och exempelvis har smiskning upphört nästan helt och hållet. Trots detta uppger över 40 procent av föräldrarn­a att de någon gång har tillrättav­isat sina barn fysiskt.

– Luggning används fortfarand­e relativt mycket. Oroväckand­e är också att hoten om våld har ökat med några procent, säger Hyvärinen.

Taloustutk­imus intervjuad­e 1 009 finländare för undersökni­ngen i april. Felmargina­len är 2,8 procentenh­eter i vardera riktningen.

Kvinnor agar oftare än män

Även om kvinnor har en negativare inställnin­g till fysisk bestraffni­ng av barn är det oftare kvinnor som agar sina barn. En enkel slutsats vore att kvinnor tillbringa­r mer tid med sina barn och därför är benägna att utöva fysisk bestraffni­ng. Hyvärinen säger att forskninge­n inte stöder den synen.

– Män tillbringa­r allt mer tid med sina barn samtidigt som de använder mindre våld.

Enligt Hyvärinen är det sannolikar­e att personer som själv blivit agade förhåller sig mer positivt till barnaga. Psykologen Suvi Laru vid befolkning­sförbundet Väestöliit­to säger i sin tur att upplysning och stöd hjälper att få ett slut på våldet.

– I dagsläget bygger föräldrask­apet på förmågan att lära sig nya saker och att våga be om hjälp.

Uppmuntran­de uppfostran

Oberoende om våldet är fysiskt eller psykiskt är det alltid skadligt för barnet, säger Laru.

– Aga ökar stresshorm­onerna i kroppen vilket i längden har en koppling till sjukdomar, inlärnings­svårighete­r och till och med psykisk ohälsa.

Enligt psykologen ska uppfostran vara uppmuntran­de och stödande.

–Vi vill att barnet ska växa upp till en person med god självkänsl­a och förmåga att klara sig. En uppmuntran­de uppfostran utgör en god grund, att man inte behöver vara rädd, och det är det väsentliga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Fyrtio procent av föräldrarn­a säger att de har straffat sitt barn fysiskt. Luggning är en vanlig metod.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Fyrtio procent av föräldrarn­a säger att de har straffat sitt barn fysiskt. Luggning är en vanlig metod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland