Hufvudstadsbladet

Premiärmin­ister räddades ur översvämma­t hus

Orkanen Maria har förstört allt som kan köpas för pengar, säger den lilla örepublike­n Dominicas premiärmin­ister, som själv måste räddas från sitt översvämma­de hus.

- FNB–AFP-NTB

– Nästan varje person som jag känner har blivit av med taket på sitt hus. Taket på mitt eget officiella residens var bland de första som blåste av, skriver premiärmin­istern Roosevelt Skerrit på Facebook.

–Min största oro för morgonen är att vi vaknar upp till nyheter om allvarliga fysiska skador och möjliga dödsfall som en följd av jordskred som orsakas av regnet, skrev Skerrit kort efter att han själv räddades.

Orkanen drabbade Dominica strax efter att den uppgradera­ts till kategori 5, som är den kraftigast­e kategorin på orkanskala­n. Det blåste upp till 72 meter per sekund.

Skerrit ber om alla former av hjälp och betonar att det särskilt behövs helikoptra­r för att få en översikt över skadorna. Det bor 72 000 människor på ön. På bara några timmar uppgradera­de USA:s nationella orkancente­r NHC orkanen Maria från kategori 2 till kategori 5 och uppmanade invånarna att omedelbart vidta åtgärder för att säkra liv och egendom.

Orkanvarse­l gavs för flera karibiska öar, bland annat franska Guadeloupe, som ligger norr om Dominica.

NHC varnade också för farliga vågor, översvämni­ngar och lerskred.

Dominikans­ka republiken, som tidigare drabbats av orkanen Irma, uppmanade invånare i norra delar att evakuera inför Maria, som väntas slå till i dag.

Maria är nu på väg mot Brittiska Jungfruöar­na och Puerto Rico.

Storbritan­nien, Frankrike och Nederlände­rna fick kritik för att de var för långsamma då orkanen Irma slog till för lite mer än en vecka sedan. De har nu ökat sina resurser i Karibien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland