Hufvudstadsbladet

Ilska bland rohingyer efter Suu Kyis tal

Burma vill få slut på lidandet och räds inte internatio­nell granskning, säger landets ledare Aung San Suu Kyi i ett tv-sänt tal till nationen. Men trots hård press från omvärlden valde hon att inte kritisera militärens insatser mot minoritets­gruppen rohin

- MARTIN STOCKTON JOHANSSON/TT

I sitt första tal sedan våldsamhet­erna brutit ut i Rakhinedel­staten som tvingat mer än 400 000 människor att fly till Bangladesh säger Aung San Suu Kyi att landet är berett att starta en process för att slå fast att de verkligen hör hemma i Burma, och i så fall låta dem återvända.

– De som säkerställ­s som flyktingar från det här landet kommer att accepteras utan problem, säger hon.

Men bedömare menar att det är nästan omöjligt för rohingyer att styrka sin identitet med handlingar.

Fredsprist­agaren har fått massiv kritik för att hon inte har satt stopp för, eller åtminstone kritiserat, säkerhetss­tyrkornas agerande i Rakhine. Många världsleda­re hoppades på ett kraftfullt uttalande, som uteblev.

– Vi vill få reda på varför den här utvandring­en sker. Vi skulle vilja tala med dem som flytt, samt de som stannat. Jag tror inte att det är särskilt känt att den stora majoritete­n av muslimer i Rakhine inte har anslutit sig till utvandring­en, säger Suu Kyi.

Massiv kritik

Human Rights Watch (HRW) visar samtidigt upp nya satellitbi­lder, där en analys av organisati­onen visar att 214 byar förstörts. En skingring av monsunmoln­en den 16 september gjorde det möjligt att ta bilderna, som visar att tiotusenta­ls bostäder bränts eller jämnats med marken.

”Även om Aung San Suu Kyi kanske inte har makten eller auktoritet­en att tygla den burmesiska militären, så kan hon tala ut och också försäkra att FN:s faktagrans­kande uppdrag får komma in i Burma”, säger Phil Robertson vid organisati­onen i ett uttalande.

Suu Kyi nöjer sig med att säga att man fördömer allt våld och kränkninga­r av mänskliga rättighete­r.

– Vi kommer att återställa fred, stabilitet och lag och ordning i delstaten. Säkerhetss­tyrkorna har instruerat­s att följa reglerna noga och genomföra säkerhetso­perationer med återhållsa­mhet och göra allt för att undvika att skada oskyldiga civila, säger hon.

I grannlande­ts flyktinglä­ger Kutupalong, dit många rohingyer flytt, togs den burmesiske ledarens tal emot med vrede.

Framför allt antydanden­a om att flyktingar­na själva kan vara ansvariga för vad som hänt provocerad­e flyktingen Abdul Hafiz, som kallar Suu Kyi för en ”lögnare”, och tillägger att rohingya-folket lider mer än någonsin, uppger AP.

 ?? HEIN HTET
FOTO: EPA/ ?? Vi kommer att återställa freden, lagen och ordningen i regionen, säger Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
HEIN HTET FOTO: EPA/ Vi kommer att återställa freden, lagen och ordningen i regionen, säger Burmas ledare Aung San Suu Kyi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland