Hufvudstadsbladet

Politiska temperatur­en stiger i Kenya

Omval ”Season of unease” – En tid av obehag – lyder förstaside­srubriken i Nairobitid­ningen The Standard. Kenya skakas av politisk turbulens. Efter Högsta domstolens beslut att presidentv­alet som hölls den 8 augusti måste tas om är alla frågor öppna.

-

Två statliga institutio­ner har stått i strålkasta­rljuset de senaste veckorna: Centralval­nämnden och Högsta domstolen. Opposition­en har gått hårt ut mot valnämnden och kräver att personal ansvarig för oegentligh­eterna i rösträknin­gen byts ut innan ett omval hålls. Valnämnden­s ordförande svarar att alla misstag har utretts internt och att ett nytt presidentv­al kan hållas med samma personal utan att samma misstag upprepas.

Denna förklaring har av förståelig­a skäl inte accepterat­s av opposition­sledaren Raila Odinga, som nu hotar med valbojkott. President Uhuru Kenyattas parti å sin sida har inget att invända mot valnämnden och säger att om Odinga bojkottar valet gör det detsamma, då vinner Kenyatta desto lättare. Men faktum är att ifall omvalet äger rum utan att opposition­ens kandidat deltar kommer det att leda till en allvarlig konstituti­onell kris, Kenyas författnin­g har nämligen inte förutsett en liknande situation.

Centralval­nämnden, som bär ansvaret för de misstag i rösträknin­gen som ledde till att valresulta­tet annullerad­es, har fastställt 17 oktober som datum för omvalet. Men det är alltmera osannolikt att valet kan äga rum såpass snart. Om ledande tjänstemän i valnämnden måste bytas ut såsom opposition­en kräver, kommer den inte att hinna organisera valet innan ny personal har anställts och tränats.

Till råga på allt har det franska itföretag som ansvarar för den elektronis­ka rösträknin­gen meddelat att de inte hinner bli färdiga med omprogramm­eringen av systemet förrän tidigast 26 oktober. Det sista möjliga datum som valet kan hållas är 31 oktober.

Under tiden väntas Högsta domstolens rapport om de fakta som fick den att ogiltigför­klara valresulta­tet. Rapporten ska offentligg­öras denna vecka, troligen på torsdag. Den inväntas med spänning. Om den innehåller klara bevis på att valnämnden har handlat olagligt eller med kriminell vårdslöshe­t har allmänna åklagaren sagt att han kommer att överväga åtal mot de ansvariga.

Smutskastn­ing

President Kenyatta har riktat en förintande kritik mot Högsta domstolen, som berövade honom en klar valseger. Han har visserlige­n försökt tona ner sin första häftiga reaktion, då han sade att domstolens ledamöter är skurkar som han kommer att ta itu med när han blivit omvald.

I en tidningsin­tervju förklarade han att han inte är mer än en människa och att hans uttalande måste ses mot bakgrunden av den enorma besvikelse han kände efter domslutet. Men hans partikamra­ter hotar fortfarand­e med att Högsta domstolens ledamöter kommer att få känna konsekvens­erna av sitt handlande när Kenyatta slutligen är omvald. En del inom partiet talar till och med om att åtala domstolsle­damöterna.

Samtidigt som detta juridiska drama blir alltmera invecklat stiger den politiska temperatur­en i landet. De två presidentk­andidatern­a håller massmöten var och varannan dag och tävlar i att smutskasta varandra.

Kampanjen gäller inte längre sakfrågor eller visioner för hur landet ska styras utan enbart de två kandidater­nas personer. De vädjar nu öppet till sina egna maktbaser, det vill säga till sin egen etniska grupp och de folkstamma­r som är allierade med den.

Allt vackert tal om en enad kenyansk nation har lagts på hyllan tillsvidar­e för att eventuellt tas i bruk igen när valet är över. Många varnande röster har höjts i tidningspr­ess och medier om risken för att den politiska polariseri­ngen kan leda till okontrolle­rat våld.

Fortsätter bete sig som president

President Kenyatta har kritiserat­s för att han fortsätter att uppträda som landets statsöverh­uvud, fastän han för tillfället officiellt inte är mer än tf. president. Opposition­en bojkottade parlamente­ts högtidliga öppnande eftersom ceremonin inleddes med ett tal av Kenyatta. Enligt dem har han som tf. president inte rätt att utföra handlingar som tillkommer ett statsöverh­uvud.

Kenyatta viftar bort invändning­arna och kallar dem löjliga. Men det är uppenbart att den senaste utveckling­en har varit en svår prövning för presidente­n som verkar ha tappat sitt vanliga självförtr­oende.

Om det är sant att mörka bakgrundsk­rafter i Kenyattas omgivning gav honom lite extra hjälp i rösträknin­gen så gjorde de honom därmed en rejäl björntjäns­t. Hans valseger var så stor att han skulle ha vunnit också utan fusk.

Nu är hans framträdan­de inte lika självsäker­t som förr. Han verkar trött och sliten. Han har till och med sagt det otänkbara, att Odinga kanske vinner valet. Men ingen fara! I så fall kommer Kenyattas parti med sin stora majoritet i parlamente­t att avsätta president Odinga inom 90 dagar! Hur det ska gå till i praktiken har Kenyatta inte förklarat närmare. MåNS NYBERG nyheter@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: EPA/DAI KUROKAWA ?? Opposition­sledaren Raila Odinga hotar nu bojkotta valet om inte den personal som var ansvarig för oegentligh­eterna i förra valomgånge­ns rösträknin­g byts ut.
FOTO: EPA/DAI KUROKAWA Opposition­sledaren Raila Odinga hotar nu bojkotta valet om inte den personal som var ansvarig för oegentligh­eterna i förra valomgånge­ns rösträknin­g byts ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland