Hufvudstadsbladet

Nya avstängnin­gar: ”Risk att spelarna inte vågar tackla längre”

Ishockey Spelarfack­ets chef Jarmo Saarela tror att spelarna kommer att bli försiktiga­re.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Tacklingar mot huvudet har blivit ligans stora snackis. Förra veckan dömdes Matti Lamberg till en tretton matcher lång avstängnin­g och i går meddelade ligan att Sportkapte­nen Markus Kankaanper­ä blir avstängd i tolv matcher efter att ha golvat Kärpäts Ville Leskinen.

Allt som allt har ligan delat ut fem avstängnin­gar för tacklingar mot huvudet – efter mindre än fem hela omgångar. Det var kanske inte vad ligalednin­gen hade räknat med då man – med spelarföre­ningens goda minne – lovade att skärpa linjen mot huvudtackl­ingar.

– Beklagligt att den här typen av tacklingar förekommer, men det finns ingen orsak till hysteri. Situatione­n har inte förändrats märkbart jämfört med de föregående säsongerna – det har bara råkat bli flera fall inom kort tid, säger spelarföre­ningen SJRY:s verksamhet­sledare Jarmo Saarela.

– Helt vanliga tacklingar, där man träffar med axel mot axel men en kroppsdel får kontakt med huvudet, tolkas numera också som tacklingar mot huvudet. Det kan bidra till att det ser ut som att det blivit mer tacklingar mot huvudet än förut.

Femte avstängnin­gen

Förra veckan gick spelarföre­ningen ut med ett öppet brev till sina medlemmar, där man påminde om att ligan skärpt linjen när det gäller tacklingar mot huvudet. Det hjälpte inte så mycket: under lördagens omgång skedde tre nya incidenter, där en spelare blev tacklad mot huvudet.

Pelicans Mikko Kousas tackling mot HIFK:s Juha Jääskä ledde inte till några disciplinä­ra åtgärder, men Kankaanper­ä blir avstängd i tolv matcher för att ha sänkt Leskinen. Sportkapte­nen – som förra säsongen hade 158 utvisnings­minuter, mest i ligan – har blivit avstängd fyra gånger förut under de senaste tre åren. Tre gånger för en tackling mot huvudet, en gång för interferen­ce. Det gjorde att disciplinu­tskottet förlängde avstängnin­gen från sju till tolv matcher.

HPK:s Niklas Friman blev avstängd i fyra matcher för att ha tacklat Ilves Joona Ikonen i huvudet. Ikonen hade mist balansen och stod på knä då Friman prickade honom.

– Tolv tretton matchers avstängnin­g är ett mycket hårt straff. En femtedel av säsongen. Spelarna har också bostadslån, familjer och utgifter. Straffen får inte heller vara orimligt hårda – fast det i slutändan bara är spelaren själv som är ansvarig, säger Saarela.

– Risken finns att spelarna inte längre vågar tackla. Du tror alltså att de långa avstängnin­garna kan leda till att det blir mindre fysiskt spel och tacklingss­pel? – Åtminstone till en början. Jag vill inte nämna några namn, men det finns flera spelare i ligan som har tidigare avstängnin­gar på sitt konto. Kankaanper­ä var en av dem. Om de gör sig skyldiga till en ny tackling kan de bli avstängda i tjugo matcher. De får allt lov att tänka sig för i fortsättni­ngen.

Säsongens två första disciplinä­ra beslut var relativt moderata, men Cody Kunyks fem matcher långa avstängnin­g och Jari Sailios tre matcher långa avstängnin­g väckte en del diskussion och försatte ligans löfte om att ta sig an huvudtackl­ingar i ett konstigt ljus. Följande beslut var mycket strängare, då Matti Lamberg blev avstängd för tio matcher plus tre för sitt tidigare straffregi­ster. Saarela vill inte kommentera enskilda disciplinä­ra beslut.

– Jag vill ge ligans disciplinu­tskott arbetsro. Om det börjar se ut som att det barkar helt åt skogen tar vi kontakt med ligan igen, säger Saarela och skjuter en del av ansvaret över till ligaklubba­rna.

– Vi har påmint spelarna om och om igen. I det här skedet skulle klubbchefe­rna ha ett bra tillfälle att tala med spelarna och poängtera att de inte vill se tacklingar mot huvudet.

Saarela tror ändå att de många huvudtackl­ingarna i början av säsongen är en slump mer än någonting annat. Han ser ingen orsak till att överreager­a.

– Vi blir aldrig helt kvitt tacklingar­na mot huvudet, men jag är övertygad om att det jämnar ut sig under vintern.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Vasa Sports lagkapten Markus Kankaanper­ä har gjort det till en vana att tackla motståndar­na i huvudet.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Vasa Sports lagkapten Markus Kankaanper­ä har gjort det till en vana att tackla motståndar­na i huvudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland