Hufvudstadsbladet

Vanvårdens fatala följder

- BO HOLMBERG Karis

HemvåRd Det är viktigt att den tilltagand­e vanvården blir uppmärksam­mad om vi tycker att Finland borde vara en rättsstat där det finns plats för att respektera människovä­rdet oberoende av ålder eller sjukdom. Alla skall ha rätt till godtagbara levnadsför­hållanden.

Därför är det bra att vi fått läsa reportage (HBL och VN 15.9) om ett upprörande fall av vanvård inom hemsjukvår­den i Hangö och händelsefö­rloppets slut var att patienten dog. HBL har även fått tillgång till anteckning­arna av hemvårdarn­a under flera dagar och den kopierade texten av dem har vi kunnat läsa i all dess upprörande tragik.

Under minst fem dagar har patienten legat i sin säng nerblött av kroppsutsl­äppen innan hon fördes till sjukhus där hon dog följande dag. Undernärin­g och låg kroppstemp­eratur var åtminstone bidragande orsaker och obduktione­n ger sedan helhetsbil­den av dödsorsake­rna.

Om en patient vägrar att stiga upp och två hemvårdare tillsamman­s inte har möjlighet att byta till torrt på den äldre kan man förstå att deras insatser är slutprövad­e. Men de kan naturligtv­is inte bara lämna en hjälplös person i det tillstånde­t dag efter dag och först efter över fyra dagar se till att den äldre förs till sjukhus. En del kommuner kräver att hemvårdare först skall kontakta läkare innan de får ringa efter ambulans och då följer de det direktivet. Men vilka direktiven än är måste varje kommun ha ett klart vårdkoncep­t för klienterna i hemsjukvår­den och det konceptet är naturligtv­is en offentlig handling som kommuninvå­narna skall ha rätt att ta del av och som framför allt skall ges åt klienten och de anhöriga. Att många kommuner inte gör det är känt och än värre är det om någon kommun inte har gjort upp ett klart vårdkoncep­t för hemsjukvår­den och för hemvårdarn­a att följa. Att vårdkoncep­tet inte fungerat i Hangö stad visar detta tragiska fall mer än tydligt.

Grundlagen kräver utifrån de människorä­ttskonvent­ioner som Finland förbundit sig till att varje medborgare skall garanteras bästa möjliga vård. Och det gäller även svårt sjuka äldre personer i hemvård och från den utgångspun­kten skall kommunerna­s vårdkoncep­t göras upp.

Kan sådan vård inte garanteras i hemvård skall klienterna erbjudas en plats på servicehem, vårdhem eller vårdavdeln­ing.

Tidigare stadgades i vårdlagsti­ftningen att kommunen och klienten tillsamman­s skall komma överens om att följa klientens vilja om på vilket sätt hon anser att hennes situation på grund av sjukdom, handikapp och andra omständigh­eter bäst skall kunna omhänderta­s. Om hon anser att hon tycker att hon kan klara sig med hjälp av hemsjukvår­den eller om hon tycker att den inte räcker till och att serviceboe­nde, vård- hem eller vårdavdeln­ing bättre fyller hennes hjälpbehov.

Numera har dessa viktiga stipulatio­ner indragits och kommunen uppställer sina uppfattnin­gar om när en klient kan erbjudas serviceboe­nde eller annan vårdform. Kommunerna följer ett poängsyste­m som de själva gör upp och som det inte finns någon lagstiftni­ng om. Poängsyste­met har främst drabbat dementa personer på ett ödesdigert sätt. Som vi även ser av det upprörande fallet i Hangö.

Kommunerna har kraftigt skurit ner vårdplatse­rna samtidigt som hemsjukvår­dens resurser inte ökats i nödvändig grad. Många kommuner har även ändrat skylten på dörren från vårdavdeln­ing till serviceboe­nde för att därmed kunna ha mindre personal trots att klienterna är desamma och trots att de har samma vårdbehov som förr. I dessa förödande händelsefö­rlopp har vår lagövervak­ning inte alls följt med och många vårdbehöva­nde står utanför det rättsskydd till bästa möjliga vård som lagen garanterar dem.

Vi bör även notera att det förekommer mycket av medicinsk misshandel i äldrevårde­n som professorn i geriatri, Sirkka-Liisa Kivelä uppgett och krävt åtgärder mot i de utredninga­r som hon gjort för ministerie­t.

Som exempel kan vi ta Raseborg som redan 2008 gavs myndighets­uppmaning att inte ge psykosmedi­ciner inom äldrevårde­n utan fastställd diagnos av specialist­läkare och att inte blanda ihop sömnmedici­ner med övriga psykmedici­ner eller neurolepti­ka. Ändå fortsätter denna kutym utan att behövliga åtgärder vidtagits och överlag har Raseborg även under senare år fått flera myndighets­uppmaninga­r inom vården, men som inte åtgärdats.

Omsorgen inom framför allt äldrevårde­n är i ett kaotiskt tillstånd och det finns inga tecken på att politisk vilja skulle finnas för att åtgärda de ständiga tragediern­a i att krossa hjälplösa äldre och deras mänskliga rättighete­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland