Hufvudstadsbladet

Behåll svenskan, Finland!

- CARL-GUSTAV PERNBRING Helsingbor­g, Sverige

De senaste åren har åter en intensiv debatt om det svenska språket blossat upp i Finland. Inte minst partiet Sannfinlän­darna är kritiskt till den så kallade ”tvångssven­skan” i finska skolor.

Det kan väl hända att svenskan inte har lika stor betydelse i landet i dag som för femtio år sedan. Nu vill allt fler prata engelska i stället. Det är väl också jobbigt för finska skolungdom­ar att behöva lära sig ytterligar­e ett språk.

Jag var nyligen på besök i Helsingfor­s. Som svensk känner man sig hemma i staden. Många finländare pratar svenska och dessutom känns omgivninga­rna bekanta och vi har ju i stort sett samma kulturella bakgrund.

Jag blev väldigt glad att konstatera att de flesta som kunde svenska var entusiasti­ska och beredda att prata svenska med mig. De gjorde det med glädje. Inga sura miner här inte.

Det blev alltid en riktigt positiv kontakt och respons. Någon sade: ”Du är ju skåning!” och skrattade. Dessutom anser jag att finlandssv­enskan är den vackraste varianten av svenskan.

Språket främjar också det nordiska samarbetet. Kan man svenska, så kan man i allmänhet också förstå både norska och danska.

Kanske sammanfatt­ade en yngre finländska på Helsingfor­s-Vanda flygplats hela problemet. Hon sade ungefär så här på engelska:

– Jag kontroller­ar oftast SAS boarding här. Jag kan tyvärr varken svenska eller skandinavi­ska, men det känns ändå lite konstigt att behöva prata engelska med andra nordbor. Vi hör ju på något vis ihop.

Jag håller helt och hållet med henne. Hoppas att Sannfinlän­darna vill ändra sin ståndpunkt i frågan.

Det vore inte minst positivt för den nordiska sammanhåll­ningen och det nordiska samarbetet att behålla ”tvångssven­skan” i skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland