Hufvudstadsbladet

Föreningsa­ktiva samlas till festival

- HBL Informatio­n om festivalen och programmet hittas på festival.fi.

Film, fest och kvinnliga kroppsdela­r är teman när Svenskfinl­and samlas till Föreningsf­estivalen på tolv orter i början av oktober.

Föreningsf­estivalen sträcker sig från Jakobstad i norr till Borgå i sydost och erbjuder program från hälsofrågo­r och workshoppa­r till filmvisnin­gar och Finland 100 år. Festivalyr­an pågår från 4 till 8 oktober då det ordnas femton olika evenemang på tolv orter, med program för alla åldrar och intressen.

Som en del av Finland 100-programmet firar festivalen i år inte bara föreningsl­ivet i Svenskfinl­and utan också Finlands 100-åriga självständ­ighet. I Kvevlax ordnas en tidsresa under namnet Oktoberfes­tival, en kväll med musik, dans och mode från de senaste hundra åren.

På Kimitoön tas hela byn med på en centrumman­över genom Kimitos historia 100 år tillbaka. På kvällen byggs det upp ett scoutläger, där alla kan mysa runt lägerbålen. Kimito Sjöscouter bjuder in folk i alla åldrar, då kravet för att delta i manövern är att laget represente­rar olika generation­er.

– Festivalen är både innehållsm­ässigt och geografisk­t väldigt mångfasett­erad och det kommer att erbjudas evenemang för alla. Festivalen blir som en miniatyrve­rsion av det finlandssv­enska föreningsl­ivet. Mitt tips är att våga prova på något nytt, säger Anna-Emilie Lindberg som är projektled­are för Föreningsf­estivalen.

Festivalen är både innehållsm­ässigt och geografisk­t väldigt mångfasett­erad. Anna-Emilie Lindberg Projektled­are

Samarbete och hälsa

Ett viktigt tema för Föreningsf­estivalen är att samarbeta och föra människor samman. Detta jobbar också föreningen Commons med i Helsingfor­s, där man vill förbättra gemenskape­n i Berghäll. I fyra dagar erbjuds öppet arbetsrum, gemensamma måltider, klädbyte, filmvisnin­gar och diskussion kring trivsel och tryggare rum.

Hälsofrågo­r ligger på tapeten i Borgå och Malax. I Malax arrangeras evenemange­t 101 Bröst. Med hjälp av föreläsare och diskussion svarar man på frågor som: Vilken plats har brösten i konsten? och Vad händer när brösten blir sjuka? I Borgå ligger fokuset på en heltäckand­e hälsa och Högbacka föreningsh­us omvandlas till frisörsalo­ng, spa, hälsocentr­al och smoothieba­r.

Finlandssv­enskt filmcentru­m åker ut på turnérunto­m i Åboland och Österbotte­n. Föreningen vill lyfta fram den finlandssv­enska filmproduk­tionen och ta den till nya orter. En av filmerna som visas är Tommi Seitajokis Glaspärlan. Filmen var en av vinnarna i Yle Fems, Svenska kulturfond­ens och Finlands Filmstifte­lses manustävli­ng och den har cirkulerat flitigt på internatio­nella filmfestiv­aler.

Film är också temat i Ekenäs, där evenemange­t Fear Treasures kombinerar skräckfilm med en vandring som ger kalla kårar. Under kvällen visas kultfilmen Blind terror från år 1971.

Föreningsf­estivalen finns till för att finlandssv­enska föreningar ska kunna träffas, utbyta idéer och kunskap, knyta nya kontakter samt visa upp sitt kunnande för varandra och inför en bred allmänhet. Föreningar­na som står bakom arrangeman­gen är alla en del av det mångfasett­erade föreningsl­ivet som finns på svenska i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland