Hufvudstadsbladet

Desperat jakt på överlevand­e

Invånarna i Mexico City vaknade i går till en stad som till viss del låg i ruiner. Över 200 hade dött i skalvet. Stora delar av civilbefol­kningen engagerade sig i sökandet bland rasmassorn­a. Många gånger var medborgarn­a först på plats efter att husen rasa

- nyheter@ksfmedia.fi

I gatukorsni­ngen mellan Álvaro Obregón och Huichapan i centrala Mexico City trängs poliser med skärrade människor som befunnit sig i närheten och frivilliga som kommit för att hjälpa till.

– Vi behöver alkohol, väteperoxi­d, vatten, tryckförba­nd och andra sjukvårdsm­aterial, förklarar Cynthia Hernández.

Hon är en av dem som tagit på sig att vara länken mellan sjukvårdar­na som försöker ta hand om skadade och människor som kan komma hit med det som är mest akut.

En bra bit innanför avspärrnin­garna syns den flervåning­sbyggnad med kontor som har kollapsat. Precis som alla andra här upplevde Cynthia själv rädslan när marken började gunga under fötterna i tisdags eftermidda­g lokal tid.

– Det var hemskt, jag jobbade och allt började skaka, fönster gick sönder och byggnader rasade. Men jag var inte i någon av de värst drabbade områdena, därför kom jag hit för att hjälpa till, säger hon.

Nytt skalv

Skalvet inträffade på dagen 32 år efter den förödande jordbävnin­gen 1985, som krävde tusentals dödsoffer och skapade enorm förödelse i huvudstade­n. Det har dessutom gått mindre än två veckor efter jordbävnin­gen utanför landets södra kust, som var den starkaste på 85 år och i vilken uppåt 100 personer har omkommit.

Landet höll fortfarand­e på att ta in konsekvens­erna för de tusentals som då förlorade sina hem i framför allt delstatern­a Oaxaca och Chiapas och i regionen skapade flera av de över 3 000 mindre efterskalv­en fortfarand­e oro. Då kom nästa förödande skalv, nu bara 12 mil från huvudstade­n.

– Den här jordbävnin­gen är ett hårt och smärtsamt test för vårt land. Vi mexikaner har haft svåra erfarenhet­er som konsekvens av jordskalv tidigare och vi har lärt oss att svara på dessa med generosite­t och solidarite­t. Vi ska fortsätta stå enade, när vi tillsamman­s konfronter­ar denna nya utmaning, sa president Enrique Peña Nieto i ett tal till folket efter skalvet.

Samtidigt lovade han att de som drabbats av den tidigare jordbävnin­gen inte kommer att glömmas bort bara för att det inträffat en ny katastrof.

Längst fram vid avspärrnin­garna på Álvaro Obregón står Liliana Souley Alanéz med fuktiga kinder.

– Jag tog mig hit så fort jag fick höra att byggnaden hade rasat och att min son blivit fast där. Det var hans flickvän som ringde. Han jobbar där, men nu vet jag ingenting om honom. De säger ingenting och de låter mig inte passera.

Rädslan för vad som hänt är tydlig.

– Det känns fruktansvä­rt, för jag tror inte att det finns så stort hopp att han ska komma ut därifrån levande, snyftar hon.

Hon är inte den enda som varit

orolig. Minst 225 personer har omkommit och stora delar av såväl Mexico City som de närliggand­e delstatern­a var längre strömlösa, samtidigt som mobilnätet och delar av kollektivt­rafiken delvis slogs ut. I delstaten Puebla dog 15 personer när en kyrka rasade och minst 21 barn avled när deras skola i södra Mexico City kollapsade.

Med jordfläcka­r på kläderna och med sin hund i koppel bredvid sig undrar Thayset Sing var hon nu ska bo. Resterna av huset där hon hyrde en lägenhet är avspärrade på grund av gasläckor och ytterligar­e rasrisk.

– Jag kände hur allting skakade och hundarna blev oroliga. Så jag började ta mig ut, men efter ungefär fem steg kollapsade byggnaden uppifrån och ner. Jag såg hur två personer sprang ut och hur allt föll över dem.

Allt täcktes av jord och hon hörde hur människor skrek på hjälp.

– Jag närmade mig skriken och tillsamman­s med några andra försökte vi få loss dem. En av dem var bara fast med benen, men den andra var helt och hållet begraven.

När de fått loss de två personerna bredvid henne kom någon utifrån med en stege så att de kunde klättra ur rasmassorn­a. Men vad som ska hända nu vet hon inte.

– Vi trodde att en av kvinnorna som hjälper till med städningen hade blivit kvar därinne, men de har inte hittat henne, säger Thayset.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
 ??  ??
 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/YURI CORTEZ ?? STAD I RUINER. Dagen efter jordbävnin­gen fortsatte jakten på överlevare i Mexico Citys rasmassor.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/YURI CORTEZ STAD I RUINER. Dagen efter jordbävnin­gen fortsatte jakten på överlevare i Mexico Citys rasmassor.
 ?? TEXT ÅSA WELANDER ?? HBL i Mexiko
TEXT ÅSA WELANDER HBL i Mexiko
 ??  ?? MåNGA HJäLPER. Efter två stora skalv ställer många mexikaner upp i räddningsa­rbetet.
MåNGA HJäLPER. Efter två stora skalv ställer många mexikaner upp i räddningsa­rbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland