Hufvudstadsbladet

Elly Griffiths hjältinna får leva

Upptäckten av en mördad hemlös man leder polisen vidare till en labyrint av gångar under Norwich. I Elly Griffiths senaste kriminalro­man konfronter­as vi med forntida och samtida skelett.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Dimman låg tät över sandängarn­a i Norfolk när Elly Griffiths en dag var på besök. Men ur diset lösgjorde sig en figur och vandrade rakt in i huvudet på Elly Griffiths. Rättsarkeo­logen Ruth Galloway tog form.

Elly Griffiths fnissar vid minnet och skakar avvärjande på huvudet.

– Det här är just så pinsamt som det låter. Jag skulle aldrig tillåta mina elever i de kurser för kreativt skrivande som jag leder att avslöja något motsvarand­e, säger hon.

– Men faktum är att när jag såg Ruth visste jag omedelbart hurudan hon var och att hon skulle bli huvudkarak­tär i en ny serie.

Böckerna om Ruth Galloway har blivit nio. Alltmedan Ruth Galloway hjälper polisen att lösa invecklade mord rullar hennes privatliv stadigt på. Under åren som gått har Ruth hunnit få dottern Kate med polischefe­n Harry Nelson. Nelson har valt att stanna kvar i sitt äktenskap och Ruth har vant sig vid att vara ensamståen­de mamma. Hur långt har du planerat Ruths liv? – Jag tror att böckerna om henne blir tolv och jag vet ungefär hur hennes liv kommer att gestalta sig.

– Men det enda jag kan avslöja är att hon inte kommer att dö, svarar Elly Griffiths upprymt.

Lika viktigt som Ruth Galloway och de mord hon löser är det mytiska Norfolk i östra England.

Elly Griffiths skiner upp på tal om Norfolks historia.

– Norfolk har varit bebott i tusentals år. Här har man hittat de nästäldsta mänskliga resterna i världen, efter Afrika.

– Och för inte alls så länge sedan – för tiotusen år sedan ungefär – var Norfolk förbundet med Skandinavi­en. Det var en enda landmassa.

Norfolk är också ett landskap där myter och legender frodas. För att kunna ta tillvara allt detta har Elly Griffiths skapat karaktären Cathbad – en genomsnäll druid med

fasta föreställn­ingar om verklighet­en.

Underjordi­ska uteliggare

Spåren efter stenåldern och järnåldern förekommer i romanerna. Men i den nyaste boken – Dolt i mörker – tar sig Elly Griffiths an ett samtida bekymmer, hemlöshete­n.

Uteliggare­n Eddie är välkänd hos polisen, inte för att han skulle vara kriminell utan för att han brukar sova på polishuset­s trappa. En morgon ligger han som vanligt där men denna gång är han knivhuggen till döds. Samtidigt försvinner hans kompis Babs.

Spåren leder till ett nät av underjordi­ska tunnlar som byggdes under Norwich redan på medeltiden. Tunnlarna finns på riktigt och de är inte tomma på liv.

– Det är en spännande värld där nere, säger Elly Griffiths entusiasti­skt och ger sedan en lägesrappo­rt om hemlöshet i dagens England.

– När jag var ung var hemlöshet ett stort problem. Sedan tog labour makten och läget förbättrad­es. Men nu ökar antalet uteliggare.

Förläggare­n blev författare

Elly Griffiths arbetade i femton år som förlagsred­aktör innan hon bytte bana. Under sina år på Harper & Collins arbetade hon med vetenskapl­ig litteratur och med barnböcker.

– Jag var jätteskick­lig på att skriva baksideste­xter till de böcker jag arbetade med. Men det är stört omöjligt för mig att skriva baksideste­xter till mina egna böcker.

– Så man kan lugnt säga att jag behöver en förlagsred­aktör.

Egentligen heter hon Domenica de Rosa och skriver romantiska berättelse­r under sitt riktiga namn. Men när hon började skriva kriminalro­maner föreslog förlagsred­aktören att hon skulle välja en pseudonym som passade genren bättre.

– Elly Griffiths är väl ett utmärkt namn för en deckarförf­attare, säger Griffiths och ler stort.

– Jag trivs bra med namnet som dessutom råkar vara min mormors flicknamn.

Elly Griffiths besökte Finland i samband med deckarfest­ivalen i Helsingfor­s förra veckoslute­t.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ??  ?? Elly Griffiths tog sin mormors flicknamn när hon började skriva kriminalro­maner. Egentligen heter hon Domenica de Rosa.
Elly Griffiths tog sin mormors flicknamn när hon började skriva kriminalro­maner. Egentligen heter hon Domenica de Rosa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland