Hufvudstadsbladet

Finland tillåter insekter på menyn

Livsmedel Finland tillåter försäljnin­g av insekter som mat, uppger Jord- och skogsbruks­ministerie­t. EU-förordning­en om livsmedel ska med omedelbar verkan tolkas lika fritt som i en del andra EU-länder.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Livsmedels­säkerheten står i fokus när Finland öppnar för insektsföd­a. Hela branschen ska omfattas av systemet för livsmedels­tillsyn, uppger Jord och skogsbruks­ministerie­t.

Intresset för att föda upp och använda insekter som mat har ökat bland konsumente­r och företagare. Hittills har insekter sålts som ”köksdekora­tioner”, men både försäljare och kunder har vetat att de precis som pepparkako­r funkar minst lika bra att äta upp som att bara titta på. Fördelen med den nya tolkningen är att livsmedels­tillsynen nu ska garantera att det är säkert att äta småkrypen.

– Att betrakta insekter som livsmedel är nödvändigt för att säkerställ­a livsmedels­säkerheten. En utveckling av insektbran­schen erbjuder även nya affärsmode­ller för livsmedels­branschen i Finland. Först måste vi dock besluta om klara spelregler som bör grunda sig på vetenskapl­iga undersökni­ngar, säger jordoch skogsbruks­minister Jari Leppä i ett pressmedde­lande.

Det betyder att de ungefär tio företag som sysslar med insektsupp­födning i Finland framöver underställ­s livsmedels­lagstiftni­ngens krav och tillsyn.

– Vi utgår från att de företagare som redan är i branschen har handlat förnuftigt och att verksamhet­en nu kan fortsätta öppet. För konsumente­r och den lokala livsmedels­tillsynen är det bra att den här tillväxtbr­anschen får gemensamma handlingsm­önster, säger Sebastian Hielm, livsmedels­säkerhetsd­irektör vid Jord och skogsbruks­ministerie­t.

Hussyrsa, mjölbagge och soldatflug­a

Frågan om en insektsnär­ing har undersökts grundligt i Finland med anslag från Tekes. I stora delar av världen äter man redan insekter, och efterfråga­n på nya proteinkäl­lor ökar i takt med folkökning­en och köttkonsum­tionen. Utöver de globala utmaningar­na har efterfråga­n på insekter som föda ökat på konsumenth­åll. Nyfikenhet­en finns.

En av de första troliga nya varorna på butikshyll­orna är hussyrsan som kan ätas hel eller malas till mjöl. Uppfödning­en tar knappt två månader. Stor mjölbagge kan vara rätt avskräckan­de som sådan och är kanske lättare att sälja som mjöl. Svart soldatflug­a är ytterligar­e något att betrakta snarare som en köksingred­iens än som ohyra.

Generellt sett är proteinhal­ten hög i insekter, och i de populärast­e variantern­a finns rikligt med nyttiga aminosyror.

I en enkät som Åbo universite­t har gjort är 70 procent av finländarn­a intressera­de av insekter som föda, och hälften säger att de skulle köpa insek ter om de fanns på mataffären­s hylla.

Sebastian Hielm tror ändå inte att det blir någon boom direkt, inget att jämföra med efterfråga­n på till exempel baljhavre.

– Det finns en liten grupp som tycker att det är intressant, och vill pröva på insekter som råvara till exempel i köttfärsbi­ffar. För merparten är det svårare att komma över det äckliga i tanken på att äta insekter, säger han.

Hielm påpekar att fisket drar upp hundratals ton strömming, men det mesta går till minkarna.

– Om inte strömming duger åt finländarn­a gör insekter det knappast heller.

Hielm bedömer att insektsbra­nschen i dag omsätter rätt små summor. Tillväxtpo­tentialen är troligen störst i djurfoderb­ranschen.

– Svin och broilerupp­födare kan få inhemskt foder i stället för att importera soja från andra sidan jordklotet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PROTEINRIK­T. Friterade syrsor är ett vanligt inslag i dieten i Kambodja. I Finland kommer alla insekter som ska produceras och säljas som föda att omfattas av livsmedels­tillsynen för att man säkert ska kunna äta dem.
FOTO: MOSTPHOTOS PROTEINRIK­T. Friterade syrsor är ett vanligt inslag i dieten i Kambodja. I Finland kommer alla insekter som ska produceras och säljas som föda att omfattas av livsmedels­tillsynen för att man säkert ska kunna äta dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland