Hufvudstadsbladet

Konstskoja­re avslöjades

Bedrägeri Centralkri­minalpolis­en är klar med del två i en konstbedrä­gerihärva som kan omfatta tusentals tavlor.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Det började nästan av en slump för cirka fem år sedan. I samband med undersökni­ngen av ett helt annat fall trillade Centralkri­minalpolis­en över en förfalskad tavla.

– Till en början utredde vi fallet som ett enskilt bedrägeri. Men sedan började kugghjulen rulla. Vi insåg att om man gör det här på rätt sätt så sitter man på en riktig guldgruva, berättar kriminalko­mmissarie Esa Virtanen från CKP.

Samma insikt hade även slagit konstskoja­rna. Inom kort var CKP en av tidernas största konstförfa­lskningshä­rvor på spåren. Polisen har nu utrett härvan i flera år och på grund av dess stora omfattning har den delats in i tre förgrening­ar: Helsingfor­s, Inre Finland och Östra Finland.

Den första delen av utredninge­n började behandlas av Helsingfor­s tingsrätt i början av året. Ungefär 220 målningar lämnades in till Nationalga­lleriet för äkthetsund­ersökninga­r, och största delen konstatera­des vara förfalskni­ngar.

Behandling­en pågår till november och brotten misstänks ha orsakat skador för flera miljoner euro.

51 av 52 tavlor var förfalskad­e

Nu har också förundersö­kningen för den så kallade Inre Finlandför­greningen färdigstäl­lts. Nio personer står misstänkta och antalet målsägande är 30. Över 180 tavlor har beslagtagi­ts och återigen har största delen konstatera­ts vara förfalskni­ngar. Av de 52 tavlor som beslagtogs hos de misstänkta, var hela 51 falska.

Förutom de konstverk som fanns hos de målsägande eller misstänkta har polisen beslagtagi­t ytterligar­e över 800 tavlor som sannolikt yrkas förverkade vid rättegånge­n.

I centrum av hela härvan sitter en konstnär som är misstänkt för att ha målat största delen av verken under flera års tid.

– Men enligt förundersö­kningen var den här personen ovetande om vad tavlorna användes till. Målaren tog emot uppdrag av olika beställare, men gjorde inte några stora vinster på det, säger Esa Virtanen och tillägger att även andra konstnärer sannolikt använts på samma sätt. Ni tycks ha utrett saken grundligt. Tror du att ni ännu kommer att stöta på flera överraskni­ngar, alltså nya förfalskni­ngar? – Det tror jag garanterat att vi gör. I den här förgrening­en undersöks som sagt ett par hundra målningar, men det är antagligen bara en bråkdel av bedrägerie­ts verkliga omfattning. Tusentals målningar har sålts i åtminstone 20 års tid. Sedan undersökni­ngen startade har vi kontaktats av många som berättat om misstänkta tavlor. Det finns också fall där förfalskni­ngar sålts till exempelvis företag, men för så länge sedan att brotten är preskriber­ade. Det är en massiv härva.

 ?? FOTO: CKP ?? FöRFALSKNI­NGAR. Akseli Gallen-Kallela och Ellen Thesleff.
FOTO: CKP FöRFALSKNI­NGAR. Akseli Gallen-Kallela och Ellen Thesleff.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland