Hufvudstadsbladet

Finlands uppgift: Ta hand om sårade

Det är ytterst viktigt att Finlands försvarsma­kt deltar i Sveriges huvudförsv­arsövning, säger överste Thomas Karlsson, ställföret­rädande övningsled­are för Aurora 17.

- FNB–NIILO SIMOJOKI

VISBY Ett fordon har kört på en mina och tre svårt sårade svenska soldater ligger vid en lerig väg på Gotland. De finländska sjukvårdar­na anländer och börjar utreda situatione­n.

– Den här har en punkterad lunga med övertryck, andningen blir allt svagare!

Bakom det överraskan­de läget vid försvarsöv­ningen Aurora 17 står de svenska utbildarna som nu noga följer med hur patientern­a undersöks och flyttas.

– Fortfarand­e svårt att andas! hörs det bestämt och mer medicinsk utrustning behövs.

Till sist kan de sårade flyttas på bår till platsen för akutsjukvå­rd och därefter till fältsjukhu­set med pansarford­onet Pasi. Eller inte riktigt alla: den svenska instruktör­en konstatera­r att ett av offren dör av sina skador.

Sjukvårdsg­ruppen vid underhålls­trupperna är en del av jägarkompa­niet från den finländska internatio nella beredskaps­styrkan som deltar i Sveriges huvudförsv­arsövning på Gotland i en vecka. Till ön anlände omkring 150 värnplikti­ga och arméanstäl­lda, utrustning – och 1 260 kilo proviant.

Intressant terräng

En bit från akutvårdsp­latsen är vägen fortfarand­e lerig, men situatione­n en annan. Den svenske bataljonsk­ommendören har befallt finländarn­a till motoffensi­v mot marinsolda­ter som landstigit på Gotlands nordkust.

En som förbereder sig för att ge sig iväg är underserge­ant Jasu från Tammerfors, som enligt överenskom­melse använder bara förnamnet. Han säger att han kände till övningsbes­öket på Gotland redan då han inledde militärtjä­nsten.

– Jag tycker att det här har motsvarat förväntnin­garna ganska bra, säger Jasu.

Pratstunde­rna med de svenska soldaterna har gått på engelska och varit affärsmäss­iga, man har jämfört utrustning och beväpning. Man har också fäst uppmärksam­het vid den från Finland avvikande terrängen, och särskilt hur flack den är.

”Bröder och systrar”

Det är ytterst viktigt att Finlands försvarsma­kt deltar i Sveriges huvudförsv­arsövning, säger överste Thomas Karlsson, ställföret­rädande övningsled­are för Aurora 17. Enligt honom är de finländska soldaterna, som till största del är värnplikti­ga, en yrkesskick­lig trupp.

Enligt överste Karlsson är förmågan till militärt samarbete från olika utgångspun­kter den största operativa nyttan med övningen. Men det finns andra, mjukare värden, som enligt honom är lika viktiga.

– Ju mer vi övar tillsamman­s desto oftare träffas vi och blir mer som bröder och systrar, säger Karlsson.

För den finländska beredskaps­styrkan är den stora internatio­nella övningen höjdpunkte­n under utbildning­en och en möjlighet att få jämföra sitt eget kunnande med andras. Kapten Patrik Lindberg är re

dan halvvägs under övningen nöjd med sitt kompani – rekryterna kan mäta sig med yrkessolda­terna.

– Man kan var riktigt stolt över sin egen trupp, säger Lindberg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ÖVNING. De finländska underhålls­trupperna tar hand om en sårad med punkterad lunga.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ÖVNING. De finländska underhålls­trupperna tar hand om en sårad med punkterad lunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland