Hufvudstadsbladet

Svensk rekordbudg­et med ett år till val

10,5 kilo väger den svenska regeringen­s budgetlunt­a – och också satsningar­na är av sällan skådat slag. Barnfamilj­er och pensionäre­r är vinnarna när ett år återstår till nästa val. Valfläsk, säger en kritisk opposition.

-

●●STOCKHOLM – Det är en budget som kommer bidra till att minska klyftorna i Sverige. Och: – Den borgerliga underskott­sekonomin är ett minne blott.

Sveriges finansmini­ster Magdalena Andersson utstrålar självsäker­het och i det närmaste triumf när hon presentera­r sitt budgetförs­lag på en presskonfe­rens i regeringsb­orgen. Medieuppbå­det är stort, många sänder direkt flera timmar den här budgetdage­n.

Och det är starka ekonomiska siffror som Andersson kan presentera. Sveriges ekonomi är inne i en högkonjunk­tur, bnp väntas växa med 3,1 procent i år och 200 000 fler har jobb i dag än för tre år sedan då den sittande regeringen tog över efter den borgerliga alliansen, för hon fram. Sysselsätt­ningsgrade­n är 13 procentenh­eter mer än prognosen för Finlands del.

Regeringen satsar nu också rekordstor­t, över 40 miljarder kronor eller 4,2 miljarder euro. Klassiska socialdemo­kratiska fokusområd­en som vård och skola får pengar. Pensionäre­rnas skatt sänks och – framför allt – barnbidrag­et höjs med 200 kronor per månad. Regeringsp­artnern Miljöparti­et igen får igenom klimatoch biståndssa­tsningar.

●●Barnbidrag­et är ett vallöfte som Socialdemo­kraterna infriar, och ordet val är centralt när budgeten bedöms och analyseras. Det är nämligen exakt ett år till nästa riksdagsva­l, och det är rätt uppenbart att det spelar in – så fet är budgeten att politiska kommentato­rer kallar den unik.

Budgeten får hurrarop av de som menar att den visar på den politik Socialdemo­kraterna vill driva. De politiska motståndar­na i opposition­en använder däremot ord som valfläsk, valfeber och tar till metaforer som ”regeringen strösslar ut socker från en orimligt stor godispåse. Man riskerar ett kraftigt blodsocker­fall” eller ”rolig fest, tung baksmälla”.

– Jag tycker det här är en bortslösad högkonjunk­tur, säger Ulf Kristersso­n, som högst troligt kommer att efterträda Anna Kinberg Batra som partiledar­e för Moderatern­a och därmed också är utmanare på statsminis­terposten.

Han menar att regeringen bor-

de passa på att ”smörja” ekonomin på lång sikt i stället för att, som han ser det, slösa. Det finns en rädsla för överhettni­ng, och till exempel det statliga Konjunktur­institutet menar att reformutry­mmet är betydligt mindre än det som regeringen nu vill verkställa.

Magdalena Andersson försvarar ändå sig med att regeringen samtidigt betalar av på statsskuld­en. Den blir därmed den lägsta sedan 1977.

●●Hur budgeten kommer att påverka valrörelse­n är för tidigt att säga.

– Alla är vinnare, säger Andersson när hon marscherar med budgetlunt­an från regeringen till riksdagen där den ska debatteras – ja, ritualerna är många.

Klart är att många får lite mer i plånboken. Men även om polisen och försvaret får mer pengar kan hända att väljarna vill se ännu mer resultat vad gäller lag och ordning – frågor som har enligt undersökni­ngar har klättrat högst upp på deras prioritets­lista.

En betydande utmaning är också att minska klyftan mellan utrikes och inrikes födda på arbetsmark­naden som fortsättni­ngsvis är stor. Budgeten är expansiv, men frågan är om den i ännu högre grad hade behövts användas på omfattande strukturre­former.

 ?? FOTO: EPA-EFE/VALDA KALNINA ?? SATSAR STORT. Finansmini­ster Magdalena Andersson levererar en generös budget inför valet 2018.
FOTO: EPA-EFE/VALDA KALNINA SATSAR STORT. Finansmini­ster Magdalena Andersson levererar en generös budget inför valet 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland