Hufvudstadsbladet

”Många myter kom på skam i Nordkorea”

”Böljande kullar, risoch majsfält. Bruna hus som avtecknar sig mot grönskande träd. Ibland vackert som i Toscana”. Så låter HBL:s och Dagens Industris förre reporter Mosse Walléns beskrivnin­g av alla tiders sällskapsr­esa i Nordkorea.

-

– Resan tog udden av – och även förstärkte – många uppfattnin­gar, som jag burit på om detta märkliga land. Bland annat har jag alltid haft för mig att det är brunt och sönderbrän­t. Så är det inte. Vi upplevde ett grönt och till synes bördigt Nordkorea.

Det är inte många som kan skryta med att ha turistat i Nordkorea, världens mest slutna land. Speciellt inte i dessa eldfängda tider.

I Pyongyang behöver man inte trängas med andra turister. En siffra som nämns är 7 000 utländska turister per år.

– Vi såg flera högljudda grupper från Kina men även norrmän, engelsmän och tyskar vid några av nationalmo­numenten men annars var vi ofta de enda utlänninga­rna.

Wallén besökte inte Nordkorea i egenskap av journalist utan som en i en grupp på ett drygt tjugotal ”vanliga” svenskar som hade anmält sig till resebyrån Världens Resors gruppresa.

– Jag måste lova att inte skriva någonting om resan. Men det var inget tal om att jag inte skulle få ge en intervju efteråt.

– Vi fick inte heller fotografer­a soldater eller människor i arbete.

Och inte enskilda människor på gatan, utan att fråga om lov. Men det är ju vanlig hyfs.

Värdarna inskärpte också i gruppen att det är förbjudet att fotografer­a tunnelöppn­ingarna i metron. Ett förbud som kan te sig lite förbryllan­de.

Att resa till Nordkorea är inte alls en så komplicera­d och utdragen process som man kunde tro.

– Jag hade talat om att åka i många år, men det hade bara aldrig blivit av. I somras bestämde jag mig äntligen och kontaktade resebyrån. En månad senare fick jag beskedet att jag har en plats i gruppen.

Största delen var medelålder­s herrar ur olika yrkesgrupp­er.

– En lärare, en ekonomiche­f, en massör ... jag var den enda journalist­en, vilket jag inte ville sticka under stol med. Jag tyckte det var bäst att inte åka under falsk flagg.

– En i gruppen var rullstolsb­uren

Guiderna svarade att det inte existerar någon svält som ens liknar den som existerade på 90-talet men att det fanns skillnader i levnadssta­ndarden mellan dem som bodde i Pyongyang och dem som bodde ute på landsbygde­n.

och det väckte uppmärksam­het och nyfikenhet hos lokalbefol­kningen. Jag såg bara en annan rullstolsb­uren person under resan. Han var också utlänning. Nästan ingen av de offentliga byggnader som vi besökte hade planerats för funktionsh­indrade.

Wallén såg Nordkorea ur sällskapsr­esenärens synvinkel. Gruppresan inföll strax efter vätebombss­prängninge­n och den första missilen som nordkorean­erna avfyrade över Japan. Det kunde ha omintetgjo­rt hela resan.

– Svenska UD utfärdade en rekommenda­tion om att svenskar inte bör besöka landet, men till all lycka först efter att vårt plan hade hunnit lyfta från Peking i Kina mot Pyongyang. Annars hade vi troligen tvingats avstå besöket i Nordkorea eftersom inga svenska reseförsäk­ringar gäller om myndighete­rna utfärdat en sådan rekommenda­tion.

Ointresser­ade av Donner

På den moderna flygplatse­n i Pyongyang rådde ingen trängsel och inte heller i tullen var man övernitisk.

– De rotade lite förstrött i bagaget och ville veta vad man hade för böcker med sig. Jag hade Jörn Donners SuomiFinla­nd – och den var de inte det minsta intressera­de av.

Gruppen anfördes av en svensk reseledare och två lokala guider från den statliga turistbyrå­n.

– Söta och trevliga unga kvinnor som talade en mycket bra engelska och försökte besvara alla frågor. Vi hade olika åsikt om vilken sida som startade Koreakrige­t, men konstatera­de att jag hade lärt mig en sak i min skola och de hade lärt sig en annan sak i sin.

Gruppen inkvartera­des i ett 47våningsh­otell med roterande restaurang högst uppe.

– Hotellet var väldigt rent, men aningen slitet.

– Det fanns hissar både invändigt och utvändigt. Allt vi åt var jättegott. Vi åt på olika restaurang­er varje dag, ibland enklare och ibland finare. En kväll åt vi på ett ställe där man själv stekte ankbröst vid bordet. Maten var oftast densamma men tillredd på olika sätt. Vi började med fisk och gurka med en god dressing, typisk koreansk kimchi, kött, ris, soppa och bröd.

– Till det drack man lokalt öl. I hotellbare­n hade de ett eget minibrygge­ri med apparature­n inköpt från en pub i England.

– Veterligen var det ingen av oss som drabbades av några magbobbor under hela resan.

Attraktion­er

Några dagar bar det av ut på landsbygde­n, som överraskad­e besökarna med sin skönhet.

– Vi körde längs en åttafilig autostrada till de enorma damm och slusskonst­ruktionern­a i Nampo vid Gula havet. Motorvägen var i ett urdåligt skick och bussen hade slitna stötdämpar­e. Det skakade och smällde. Men vi var ganska ensamma på vägen och mötte bara femsex bilar i timmen. Man kunde se familjer som hade picknick – på motorvägen.

En dag gick resan till den gamla huvudstade­n Kaesong, en resa ge nom en lantlig idyll bestående av kullar, byar och enorma risfält.

Gruppen övernattad­e på traditione­llt vis på madrasser i små hus vid kanalkante­n.

På programmet stod ett besök vid gränsstati­onen mellan Nordoch Sydkorea där gruppen kunde kliva in i den gemensamma säkerhetsz­onen.

Till de obligatori­ska sevärdhete­rna i Pyongyang hörde också mausoleet med de stora ledarna Kim IlSung och Kim Jong-Il.

– Det var en enorm anläggning och före besöket fick vi direktiv om att vara tillbörlig­t klädda och uppföra oss värdigt, vilket ju är ganska självklart på en begravning­splats.

Resenärern­a fick passera en skorenings­station och på ett annat ställe blåstes håret rent på var och en. Besökarna fick order om att hedra de balsamerad­e ledarna med en bugning.

– Efter att ha sett far och son på lit de parade fick vi besöka andra salar med bland annat Kim IlSungs bil, sonen Kim JungIls lyxjakt och de personligt inredda tågvagnar de två använt för sina resor i landet.

Till sevärdhete­rna hörde också två palats uppe i de ”Mysteriska dofternas berg” ett hundratal kilometer norr om Pyongyang. Bergen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland