Hufvudstadsbladet

Dags för en digital mistlur

- Johan Orre Nya Åland

I fredags blev flera åländska företag, bland andra Nya Åland, utsatta för en överbelast­ningsattac­k. Det kan liknas vid en trafikstoc­kning med många bilar på en smal väg vilket gör att ingen kommer fram.

Vem som står bakom attacken vet man inte, men klart är att trafikökni­ngen kom via Ryssland och Kina. Det är givetvis oroande eftersom den stora ryska krigsövnin­gen Zapad (översatt väst) pågick samtidigt som attacken riktades mot Åland. Enligt vd på Ålcom Daniel Dahlén har ingen som arbetade med fredagens attack sett liknande mängder data skickat till Åland.

IT-säkerhet är ingen lätt fråga. Den digitala utveckling­en har gått snabbt och säkerhetsa­spekten har blivit eftersatt, inte bara på Åland utan globalt. Det är en av samhällets största utmaningar. Fredagens attack visar hur sårbart systemet är. Men det betyder inte att vi inte ska satsa på och utveckla ett digitalt system.

Åland har till exempel inte en krisinform­ationshems­ida som i Sverige och i riket, en hemsida där allmänhete­n ska informeras snabbt vid en kris.

Det Åland använder i dag är systemet med varningssi­gnaler, som ska följas upp via radion eller genom att följa instruktio­nerna i telefonkat­alogen.

Men för många, i alla fall yngre, är systemet redan daterat. Varningssi­gnalen hör de flesta, men inte alla har en fast telefon i huset och då kommer ingen telefonkat­alog hem i postlådan. Och många väljer i dag att lyssna på radio via digitala sändare.

Det är alltså ingen självklarh­et att transistor­radio eller telefonkat­alog finns i de åländska hemmen och skulle en katastrof inträffa och nyhetsförm­edlarnas hemsidor ligger nere når inte informatio­nen om varför fara uppstår ut till alla. I rullorna finns ett system som varnar via sms men det är inte taget i bruk.

Donald Trump samlade uppmärksam­heten i FN med sin närvaro, Nobelprist­agaren Aung San Suu Kyi med sin frånvaro.

Helsingin Sanomat Det är tvivelakti­gt att pruta på folkväldet­s pris. Kaleva om att fyra val hopas de kommande två åren, men att det ändå inte får ha en negativ effekt på demokratin.

 ?? EPA/JUSTIN LANE ??
EPA/JUSTIN LANE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland