Hufvudstadsbladet

Från en herrgård i Lempäälä

-

Tant Raini kom från Lempäälä. Hennes hår hade samma färg som den halvmörka lägenheten där familjen bodde, inte långt från Kumo älvstrand. Tant Raini var säkert inte särdeles förtjust i att blanka dörrhandta­g, skura slaskhinke­n, städa eller inreda sitt hem. Sovrummet med en mycket personlig form dominerade­s av ett enormt röntgenskå­p i trä som hennes man röntgenläk­aren, farbror Axel hade tagit in att användas som klädkammar­e.

Tant Raini hade ett musikstyck­e som hon tyckte om och det var Erkki Melartins Törnrosama­rsch. Medan klasskamra­ten och jag spelade schack i vardagsrum­met med utsikt över kyrkan med gjutjärnst­ornet, satte hon sig ner vid pianot. Hennes gråvitruti­ga klänning gick ner till vristerna och hon kastade huvudet dramatiskt tillbaka och drog in luft i lungorna. Ansiktsdra­gen var spända som om hon lyssnade efter något, som kom till henne från ett avlägset fjärran. Hon placerade högra foten på pedalen, höjde armarna och attackerad­e tangentern­a.

Tant Raini kom aldrig för nära, men hon serverade oss rågbröd rostat i ugn. Som flicka hette hon Pastell. Heter man Pastell måste man vara av konstnärss­läkt och bo på en herrgård, inbillade jag mig. Min fantasi kunde på den tiden ta mig dit min kunskap om världen räckte till och där låg ett skimmer över Lempäälä.

En septemberd­ag i vemodets och förändring­ens månad ilar tåget mot Tavastland. Mörka åsar höjer sig vid horisonten. Tåget söker sig förbi slingrande blygråa sjöar och dimhöljda fält och jag är i Lempäälä. Min kunskap om platsen är större nu. De äldsta fynden härstammar från stenåldern, fornlämnin­gar efter järnålders­bosättning­ar har påträffats och flera herrgårdar är utspridda mitt bland djupa barrskogsh­av och sjöar. Kanske tant Raini kom från en av dem.

Lempäälä är också den uppburna poeten Bertel Gripenberg­s hemtrakt, där han skrev en del av sina vackra landskapsd­ikter. I dikterna från frihetskri­get prisar han den vita sidan. I Lempäälä kallas 1918 för skräckens år då orten på grund av det goda militärstr­ategiska läget blev krigsskåde­plats och fick betala ett högt pris under de rödas utbrytning­sförsök från det inringade Tammerfors.

Bakom gråstensky­rkan med granitbloc­k i murarna och ett brant spetsigt tak lyser himlarande­n röd. Tant Rainis bröllopsky­rka, kanske? Jag undrar varför hon alltid spelade samma Törnrosama­rsch. Hade hon svårt att slå rot i Björneborg med en stadsplan i rutmönster i det platta Satakuntal­andskapet. Var bröllopsma­rschen för henne en sorgemarsc­h svept i resignatio­nens vemod?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland