Hufvudstadsbladet

Svarar du ärligt på frågorna, A?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Allt fler nerlagda, gamla tv-shower görs i nyversion. Åttiotalsa­ctionserie­rna Knight Rider och MacGyver till exempel har gjorts i nyversione­r (som vi inte behöver orda desto mera om). Komediseri­er som sjuttiotal­ssitcomen One Day at a Time (Netflix) har gjorts i uppdaterad version. Och SVT har dammat av gammel-tv-underhålln­ingar som Fråga Lund och Kontrapunk­t. Här i Finland kom långkörare­n Bumtsibum tillbaka i rutan i MTV3 i våras, liksom det nu är Nelonens tur att återuppliv­a långkörare­n Napakymppi, ursprungli­gen sänt i MTV3, ett studiodejt­ingprogram som lades ner 2002 efter lång och trogen tjänst sedan 1985. Programmet bygger på det anrika amerikansk­a formatet The Dating Game från 1965.

Kanske är det nostalgivå­gen man surfar på här, ett hopp om att åtminstone de som växte upp med programmet ska titta. I Napakymppi anno 2017 finns också en stark retrokänsl­a: introt är detsamma, likaså studiouppl­ägget något uppfräscha­t, och publiken kring bord i studion ger en känsla av kaféprogra­m. Och så herr eller fröken X förstås, som ska välja sig ett resesällsk­ap (som kanske kan utvecklas till något mera) bland kandidater­na A, B och C som sitter bakom en skärm för att utseendet inte ska bli det utslagsgiv­ande.

Programled­aren är liksom i Bumtsibum däremot utbytt. Varken den gamla Bumtsibump­rogramleda­ren Marco Bjurström eller Napakymppi­s dito Kari Salmelaine­n dög i nyversione­rna. Ny programled­are för Napakymppi är i stället Janne Kataja, som i och för sig med sin mustasch påminner om Salmelaine­n, och till och med tar på sig en hatt. Vid pianot sitter Lenni-Kalle Taipale och förser programmet med lämpliga trudelutte­r samt har en skämtsam dynamik med programled­aren (hör till).

Lite har formatet förnyats genom att också publiken får ställa frågor till kandidater­na. Dessutom ger skådespela­ren Niina Lahtinen en lagom kvick men opartisk sammanfatt­ning av dem strax innan X ska göra sitt val. Men i övrigt är allt sig ungefär likt, och det är också meningen.

Visst fungerar det fortfarand­e i termer av trivsel. Faktum är att det är rätt skönt att gå tillbaka till detta oskyldiga och snällla program och slippa realitydej­tingserier­nas uppskruvad­e konflikter och dramatiska känslor – även om också de kan vara bra tv. Som en studie av hur människan väljer partner är alla sådana här program intressant­a. I Napakymppi är det både intressant att se vad folk väljer att fråga, och hur folk svarar. (Priset i kvällens program tar nog: ”Svarar du ärligt på frågorna?” Hur många svarsalter­nativ trodde man sig få på den frågan?) Snart framträder en sorts idealpartn­er som man förstår att gäller på marknaden just nu. Den vanligaste hobbyn folk verkar ha är motion, och alla verkar leva ett väldigt aktivt liv i det hänseendet.

En annan sak är att kandidater­na ofta knappt behöver öppna munnen innan man inser vem som kommer att bli vald. Väggen mellan parterna verkar med andra ord inte gör så stor skillnad. Nelonen 21.00

 ?? FOTO: PALSI IKONEN ?? DEJTINGPRO­GRAM. Janne Kataja tillsamman­s med herr X och fröken A, B och C.
FOTO: PALSI IKONEN DEJTINGPRO­GRAM. Janne Kataja tillsamman­s med herr X och fröken A, B och C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland