Hufvudstadsbladet

Klädd för final

Nu är det bara ett drygt dygn kvar till strålkasta­rna tänds, nio unga artister och en grupp intar scenen och tvkamerorn­a sänder den finlandssv­enska musikshowe­n ut i etern. Silvia Kela och Rasmus Ekholm är två av soloartist­erna som uppträder i lördagens di

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Två●dagar●före●finalen●är●det●full●rullle●i●korridorer,●omklädning­srum●och● i●syateljén●i●Studiohuse­t●i●Yles●kvarter●i●Helsingfor­s.●Ett●gäng●dansare● övar●på●sina●steg●framför●en●spegelvägg●medan●artisterna●turvis●får●ställa●sig●på●scenen●och●öva●på●sin●låt,●alternativ­t●hälsa●på●hos●kostymarbe­tare●Tarja Pienniemi●och●hennes●team● i●syateljén●för●att●sätta●sista●handen● vid●scenkläder­na.

–●Artisterna●har●fått●ta●med●sig●egna●kläder.●Vi●har●främst●ordnat●med● dräkter●åt●dansarna,●så●att●de●ska● matcha●sångartist­erna.●Dansarna● kommer●att●ha●en●hektisk●kväll●på● lördag●så●de●ska●byta●kläder●mellan● varje●låt,●säger●Pienniemi.

Hon visar också snabbt upp programled­arnas ännu halvfärdig­a festkläder. Jonathan Granbacka kommer att vara klädd i en blå jeanskosty­m, medan Anna-Karin Siegfrid får dra på sig en än så länge hemlig, vit långklänni­ng. MGP:s tredje programled­are, 13-åriga Antonia Holmberg kommer att uppträda i ljusblått. Alla tre dräkterna har fått sina färger med tanke på Finlands 100-årsjubileu­m.

Med en köttbulle i munnen

Rasmus Ekholm har just provat sina scenkläder, en vit t-töja, jeans och jeansjacka. De hänger nu på rätt räcke med tydliga namnskylta­r, så att han säkert hittar rätt klädsel när det är dags att hoppa upp framför kamerorna. Rasmus bor i Esbo, är 9 år och går i Granhultss­kolan, men just nu har han ledigt därifrån för att kunna satsa helhjärtat på livet som artist – åtminstone för ett par dagar. Han ska uppträda med sin egen låt Min vän.

– Den handlar om några av mina vänner. Jag satte mig ner med gitarren, tog några ackord och så började orden komma. Jag skrev ned dem med penna på ett papper. Mamma har sedan hjälpt mig att skriva dem rent på dator, hon har också skrivit noterna, berättar Rasmus om arbetsproc­essen med sitt tävlingsbi­drag.

Rasmus tar gitarrlekt­ioner hos Peik Stenberg, mest känd som den andra halvan i duon Sås & Kopp. Han har också hjälpt Rasmus att komma med i MGP och gett goda råd, så där från en artist till en annan.

– Peik är Kopp. Jag fick spela in min låt i hans studio då jag skulle skicka in mitt bidrag till MGP. Han gav mig också ett gott råd: om jag känner mig torr i munnen strax innan jag ska sjunga – då ska man låtsas att man har en köttbulle i munnen och börja tugga på den, då vattnas det i munnen!

Rasmus har även andra erfarna sångare i familjen, för hans storasyste­r deltog i MGP för ett par år sedan och placerade sig då som femma.

– Hon sa att jag ska ta det lugnt. Det kan vara bra, för jag brukar vara lite vild. Men jag blir inte stressad när jag ska uppträda. Visst känns det lite nervöst inför finalen, medger Rasmus.

Långvarig dröm

Silvia Kela kommer just från studio 4, där hon har övat ett par varv på sin låt Titta på mig. Den handlar om henne själv och den nu begynnande karriären som musiker. Silvia bor i Helsingfor­s, är 9 år och går i Kottby lågstadies­kola.

– Jag har jättelänge drömt om att få vara med i MGP. Den första låten som jag skrev handlade om just det, att få sjunga i MGP, men den saknade refräng. Så jag skrev en helt ny låt och det blev Titta på mig.

Det var när hon satt hemma och tittade på fjolårets version av MGP som Silvia bestämde sig för att det här vill hon verkligen göra, gärna så fort som möjligt. Låttexten skrev hon själv på dator.

– Min pappa är musiker, han spelar trummor, så han hjälpte mig att spela in låten i sin lilla studio i källaren.

Silvia har ingen tidigare erfaren- het av att sjunga på scenen men hon har nog uppträtt inför publik, som dansare med sin dansgrupp. Stämningen inför finalen är något pirrig.

– Jag trodde nog inte att jag skulle komma till final. Jag blev både förvånad och jätteglad när Jontti (programled­aren) ringde upp mig. Han frågade vilken som är min favoritmat och så plötsligt sa han att jag är med i MGP, minns Silvia den spännande dagen från i våras, då hon tog ett steg närmare sin dröm.

Silvia vet att såväl föräldrar och farmor som klasskompi­sar från skolan kommer att finnas i publiken i Böle under lördagens direktsänd­a final. Den är redan fullbokad till sista plats, men om man ändå vill se de unga artisterna uppträda live så lyckas det under lördagseft­ermiddagen­s generalrep­etition. Projektled­are Elvira Törnqvist-Raikaa påminner intressera­de om att man måste anmäla sig per e-post (mgp@yle.fi) i förväg för att komma in i Studiohuse­t.

– Genrepet är öppet för publik och där finns fortfarand­e lediga platser, säger Törnqvist-Raikaa.

Jag trodde nog inte att jag skulle komma till final. Jag blev både förvånad och jätteglad när Jontti (programled­aren) ringde upp mig. Silvia Kela

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SPäNNANDE OCH ROLIGT. Rasmus Ekholm från Esbo och Silvia Kela från Helsingfor­s ser jättemycke­t fram emot att fåuppträda i låtskrivar­tävlingen MGP som avgörs på lördag. De är båda 9 år och ivriga på att få lära sig mera om musikbrans­chen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SPäNNANDE OCH ROLIGT. Rasmus Ekholm från Esbo och Silvia Kela från Helsingfor­s ser jättemycke­t fram emot att fåuppträda i låtskrivar­tävlingen MGP som avgörs på lördag. De är båda 9 år och ivriga på att få lära sig mera om musikbrans­chen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SPECIELL LåNGKLäNNI­NG. Programled­aren Anna-Karin Siegfrids kommer att vara klädd i en vit långklänni­ng med tio broderade bilder av unga artister som dekoration. Exakt hur klänningen ser ut är hemligt fram till lördagens final.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SPECIELL LåNGKLäNNI­NG. Programled­aren Anna-Karin Siegfrids kommer att vara klädd i en vit långklänni­ng med tio broderade bilder av unga artister som dekoration. Exakt hur klänningen ser ut är hemligt fram till lördagens final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland