Hufvudstadsbladet

”Lundberg svek riksdagen”

–Jag är verkligen besviken. Finlands delegation föreslog Britt Lundberg (C) som president för Nordiska rådet och vi kunde aldrig föreställa oss att hon skulle vända sig mot den finska delegation­ens initiativ, säger Maarit Feldt-Ranta (SDP).

-

Britt Lundbergs agerande är verkligen beklagligt och främjar inte goda språkrelat­ioner i vare sig Norden eller Finland, säger Maarit Feldt-Ranta i ett pressmedde­lande.

Hon säger att Finlands riksdag ordnar tolkning till svenska på alla möten med anledning av Lundbergs presidents­kap.

– Också mot den bakgrunden känns det märkligt att Lundberg inte ser vikten av att stärka den språkliga servicen för de övriga ledamötern­a.

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson som var med om att köra fram Britt Lundberg som president för Nordiska rådet säger att hon är mycket överraskad.

– Jag förstår inte den här situatione­n. Jag trodde att vi i den finska de- legationen var överens om att Finland kör den här linjen. Jag skulle gärna höra orsakerna till varför hon som president valde den här vägen, säger hon. Ålänningar­na blir inte mer omtyckta av det här? – Det finns alltid orsak att fundera på vad saker och ting har för konsekvens­er, säger Henriksson.

Inte ett åländskt beslut

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström anser att det skulle vara ytterst beklagligt ifall det skapades en bild av att Åland skulle motsätta sig en starkare ställning för det finska språket i Nordiska rådet.

– För mig är det självklart att finska språkets ställning stärks i Nordiska rådet och jag står helt bakom den finländska delegation­ens linje, säger Löfström.

Löfström har själv ingen roll i Nordiska rådet.

– Jag vill understryk­a att det här inte är något åländskt beslut och att jag därför hoppas att det här inte ska påverka bilden av Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland