Hufvudstadsbladet

Busstrejke­n: ”Jag behöver inte tåla skrik och knuffande”

Torsdagens busstrejk ställde till det för pendlare i huvudstads­regionen. Konflikten vid Nobina fortsätter.

-

En av busskoncer­nen Nobinas huvudförtr­oendemän, Markus Jokikokko, ger nu sin version om händelsern­a i tisdags. Jokikokko säger att cheferna plötsligt hade kallat in en busschauff­ör för samtal på bussdepån på Repgränden i Vanda. Enligt huvudförtr­oendemanne­n hade man inte bokat in samtalet på förhand.

– Chauffören borde på förhand få veta vad samtalet ska handla om. Så skedde inte. Chauffören frågade om jag kan komma med som stödperson och jag svarade förstås ja så vi gick tillsamman­s till chefernas rum. Vid dörren stoppades jag. Trafikchef­en sade att jag inte har något där att skaffa. Han började knuffas och skuffade bort mig, säger Jokikokko.

I förbifarte­n hörde han att samtalet skulle handla om kundrespon­s.

– Trafikchef­en slog igen dörren och chauffören tvingades diskutera ensam.

Varför upplevde Jokikokko att han borde ha varit närvarande?

– Chauffören har utländsk bakgrund. Hans språkkunsk­aper är inte de allra bästa. Alla förstår inte nödvändigt­vis all behövlig lagstiftni­ng så att de inte behandlas orättvist. Där fanns två chefer mot en anställd och det kan vara en ganska tråkig situation ur den anställdas synvinkel.

”Vd-propaganda”

Jokikokko säger att han och chauffören på förhand inte kunde veta att det inte handlade om ett disciplinä­rt samtal, som Nobinas vd Tom Ward bedyrat.

– Om man måste diskutera saken så visst är det disciplinä­rt. Knappast hade det blivit stor uppståndel­se om det handlat om en positiv diskussion, säger Jokikokko.

Ward sade tidigare i dag till FNB att inget fysiskt våld förekom och att det inte finns några tvister. Jokikokko är av annan åsikt.

– Det här är vd-propaganda: han var inte närvarande men förstås lyssnar han på sina anställda. Jag har själv inte talat med vd:n alls.

Jokikokko kommer att polisanmäl­a sättet han behandlats på.

– Jag måste få jobba utan hot. Arbetsgiva­ren får inte ge sig på någon på arbetsplat­sen och hindra mig från att sköta mina arbetsuppg­ifter. Jag behöver inte tåla skrik och knuffande. Saker och ting borde kunna skötas sakligt, genom att diskutera, säger Jokikokko.

Jokikokko har på grund av en magoperati­on befunnit sig på sjukhus sedan onsdagsmor­gonen. Enligt honom var det personalen och förtroende­männen som beslöt om strejken.

– Det verkar som om den största paniken och katastrofe­n kunnat undvikas. Morgontraf­iken flöt på nästan som normalt och det var likadant på eftermidda­gen, säger Tapio Tolmunen som är informatör vid Helsingfor­sregionens trafik HRT till HBL. Tolmunen poängterar att trots att Nobina är betydande bussbolag så är det bara ett bolag och att resten av trafiken fungerat normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland