Hufvudstadsbladet

En kamp mot tiden i Mexiko

Mexiko Räddningsa­rbetare arbetade på torsdagen mot klockan för att rädda överlevand­e barn från ruinerna av en skola i Mexikos jordbävnin­gsdrabbade huvudstad Mexico City.

- FNB-TT

I onsdags upptäckte räddningsa­rbetarna en skolflicka vid liv i ruinerna. Sedan dess arbetar de frenetiskt för att få ut henne och några andra barn som kan vara vid liv.

– Hon säger att det finns fem andra barn i livet där hon ligger under ruinerna, säger läkaren Alfredo Vega.

Enligt räddningsa­rbetare är det dock osäkert om de andra barnen ännu lever.

Synen av flickans viftande fingrar har väckt mexikanern­as hopp om att det ska finnas fler överlevand­e.

Två kvinnor och en man drogs också levande ur ruinerna av en kontorsbyg­gnad i centrum av staden – hela 36 timmar efter skalvet.

Tre dagars landssorg

Totalt har 52 människor räddats levande ur raserade byggnader sedan skalvet. Hittills har 230 människor bekräftats ha omkommit.

– Vi stannar inte. Varje minut räknas, säger president Enrique Pena Nieto.

Han har utlyst tre dagars landssorg och uppmanar folk att stå enade i den svåra tiden.

Och mexikanern­as respons har varit överväldig­ande. Att klättra på en hög med rasmassor som tidigare var en byggnad är kanske inte det första man väntar sig av någon som precis har överlevt en jordbävnin­g. Men det är så tusentals mexikaner har svarat på det dödliga skalvet med magnituden 7,1 som skakade landet i tisdags.

Affärsmän i slips, studenter i jeans och alla sorters folk har dykt upp vid de profession­ella räddningst­eamens sida för att leta efter överlevand­e.

Överväldig­ande respons

Ibland har responsen varit för överväldig­ande för myndighete­rna. Frivilliga avvisas på många platser om de inte har egna hjälmar och myndighete­rna har uppmanat invånarna att sluta donera mat och vatten.

– Mat går till spillo och vi behöver inte mer vatten. Vi har en lista på mediciner och annat som vi behöver istället, ropar en soldat ut i en megafon i det rika bostadsomr­ådet Condesa.

Mexikos imponerand­e tradition av solidarite­t går tillbaka till den 19 september 1985 då en annan massiv jordbävnin­g förstörde huvudstade­n och mer än 10 000 människor omkom. Den gången var regeringen så överväldig­ad av olyckans omfattning att medborgarn­a fick ta saken i egna händer och organisera räddningsa­rbetet själva. Samma beslutsamh­et att gräva genom rasmassorn­a och dra fram överlevand­e kunde ses efter tisdagens skalv i Mexico City.

Tisdagens skalv inträffade åtta ki-

lometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstade­n och på 51 kilometers djup, enligt amerikansk­a USGS.

– Mexico City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävnin­gsperspekt­iv, det ligger mitt i en sedimentba­ssäng och det förstärker, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universite­t.

Förutom i Mexico City finns dödsoffer i städerna Morelos och Puebla, samt delstatern­a Distrito Federal, Guerrero och Oaxaca.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / PEDRO PARDO ?? KAMP MOT KLOCKAN. Räddningsp­ersonal sliter dag och natt för att gräva fram överlevand­e i rasmassorn­a i huvudstade­n.
FOTO: LEHTIKUVA / PEDRO PARDO KAMP MOT KLOCKAN. Räddningsp­ersonal sliter dag och natt för att gräva fram överlevand­e i rasmassorn­a i huvudstade­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland