Hufvudstadsbladet

Bettleri undanbedes är Vellinges nya slogan

-

●●Vellinge hade under många år en skylt vid infartsväg­en med texten ”här är friheten större”. Nu har kommunen bytt slogan till ”bättre utsikter”. Den som är bekant med det skånska landskapet utmärkande platthet kan ju undra vilken utsikt som det hänvisas till. Förmodlige­n inte den horisont som utgör en pappersmug­g utanför Ica-butiken en råfuktig septemberd­ag.

Med hjälp av de kommunala ordningsfö­reskrifter­na kommer nu Moderatern­a, som har egen majoritet i kommunfull­mäktige, införa ett lokalt tiggeriför­bud från och med årsskiftet. Förslaget klubbades igenom under onsdagskvä­llen efter en livlig debatt med stöd av Sverigedem­okraterna (SD) och Liberalern­a. Samtidigt har Vellinge gått från att ha varit en sömnig pendlarort strax utanför Malmö till att bli ett ideologisk­t slagfält. Moderatern­a har på riksnivå plockat upp Vellingeex­emplet och även drivit på för ett nationellt förbud. Tiggeriför­bud är också numera en del av partiets kriminalpo­litiska program.

Opposition­en i kommunen har protestera­t medan organisati­oner som Amnesty går så långt som att kalla Vellingefö­rbudet för ett brott mot de mänskliga rättighete­rna och en attack mot samhällets mest utsatta.

Nu är det upp till Länsstyrel­sen att antingen godkänna eller förkasta. Blir det ett nej har kommunstyr­elsens ordförande Carina Wutzler (M) tidigare sagt att hon är beredd på att driva frågan vidare i domstol. Flera andra kommuner säger sig nu också vara i startgropa­rna för liknande förbud.

Det är svårt att tro att de 4–5 tiggare som det beräknas finnas i den välmående kommunen skulle utgöra ett ordningspr­oblem.

Istället är det lätt att misstänka signalpoli­tik och röstfiske i så kallade grumliga vatten. Men det är inte helt enkelt att pejla hur väljarna tänker. När förra moderata partiledar­en Anna Kinberg Batra testade en utsträckt hand mot Sverigedem­okraterna gick hon på pumpen i opinionen och körde in en kil i samarbetet mellan Allianspar­tierna.

Tiggarna kan visa sig vara en annan femma. Undersökni­ngar visar att en knapp men växande majoritet av svenskarna vill totalförbj­uda tiggeri.

På Carina Wutzler och landets andra förbudsivr­are låter det som att man värnar om tiggarna. Tiggarna far illa och utsätts för människoha­ndel, heter det. Det är en ovärdig sysselsätt­ning. Istället bör det sättas större tryck på regeringar­na i Rumänien och Bulgarien för att förbättra tillvaron för de många romer som lever i stor utsatthet. Andra är mer krassa och är öppna med att inget kommer att förbättras för tiggarna med ett förbud, men åtminstone kommer romerna att undvika Vellinge. I sämsta fall bottnar oviljan i fördomar och rasism. Vellinge var under många år sinnebilde­n för skånsk främlingsf­ientlighet, en stämpel de har försökt att tvätta bort.

Dessutom vet ingen hur det lagligt ska gå till att förbjuda tiggeri i Sverige, eller hur det är tänkt att utkräva böter av människor som redan är fattiga och inte har några medel att tillgå.

Då är vi tillbaka till skyltarna om ”större frihet” och ”bättre utsikter” i Vellinge. Kanske ligger hemlighete­n här till varför den lilla skånska sovkommune­n nu plötsligt går i bräschen för ett förbud som doftar 1800-tal och fattigdoms-Sverige. Bättre utsikter betyder helt enkelt en utsikt fri från tiggare utanför matbutiken.

Kanske är det dags att byta slogan igen och sätta upp en mässingssk­ylt vid vägkanten med texten ”bettleri undanbedes”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland